Skip to main content

Ο λόγος που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ

του system failure 
 
Σε προηγούμενο άρθρο, αμέσως μετά τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, είχαμε επισημάνει ότι οι τρεις στόχοι που δεν κατάφερε να πετύχει η ντόπια ολιγαρχία είναι συνοπτικά, η στρατηγική ήττα ΣΥΡΙΖΑ και αντικατάστασή του από το ΠΑΣΟΚ, η απομάκρυνση Μητσοτάκη και το "ρετουσάρισμα" της ΝΔ, η αποτροπή εισόδου ακροδεξιών κομμάτων στη βουλή που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης μερίδας ψηφοφόρων της ΝΔ στο μέλλον. 

Αναλυτικότερα, ο στόχος της ολοκληρωτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και η επιστροφή του στο 3% απέτυχε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στρατός των διαδικτυακών τρολ του καθεστώτος Μητσοτάκη, επιδόθηκε σε ομοβροντία "λυσσασμένων" αναρτήσεων με κεντρικό θέμα την επιστροφή στο 3%, όπως είχε γίνει και στις εκλογές του 2019. Φάνηκε ότι ο διακαής πόθος του κατεστημένου ήταν να ξεφορτωθεί μια και καλή το κόμμα της Αριστεράς που, απ'ότι φαίνεται, θεωρείται, ακόμα, ένας μη ελεγχόμενος παράγοντας και άρα ένας συστημικός κίνδυνος που μπορεί να τινάξει στον αέρα τον σχεδιασμό του συσχετισμού δυνάμεων που επιχειρεί να επιβάλλει η ντόπια ολιγαρχία στην πολιτική αρένα.

Είναι φανερό ότι η ντόπια ολιγαρχία έκανε τα πάντα για να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πράγμα που θα άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή στο παλαιοκομματικό δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και άρα, οι ολιγάρχες θα είχαν το κεφάλι τους ήσυχο, αφού η εναλλαγή των δύο αυτών κομμάτων στην εξουσία δεν θα απειλούσε σοβαρά τα συμφέροντά τους.
 
Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που άρχισαν να εμφανίζουν τα καθεστωτικά κανάλια της μιντιακής χούντας, εστιάζουν στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ περνάει στη δεύτερη θέση και αφήνει τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να χάνει ακόμα περισσότερα ποσοστά.
 
Επιβεβαιώνεται έτσι ο διακαής πόθος του κατεστημένου να ξεφορτωθεί μια και καλή το κόμμα της Αριστεράς και να το αντικαταστήσει με το "εύκολα διαχειρίσιμο" ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

Και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές εμφανίστηκαν μετά την ήττα Αχτσιόγλου από τον Κασσελάκη στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του κόμματος και την αποχώρηση των 11 από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο, ότι η αποχώρηση των 11 είναι στην ουσία ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των μετριοπαθών που πρόσκεινται στη φράξια Δραγασάκη, (η οποία ήθελε οδυνηρούς συμβιβασμούς από την εποχή του δημοψηφίσματος) και αυτών που δεν έβλεπαν με καλό μάτι μια τέτοια στρατηγική. Οι οδυνηρές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνουν τους τελευταίους, που φαίνεται τώρα να επικρατούν με τη νίκη Κασσελάκη.

Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα σήμανε συναγερμό για την ντόπια ολιγαρχία που ανησυχεί ότι θα χάσει την όποια πρόσβαση στο κόμμα της Αριστεράς και άρα την όποια δυνατότητα να επηρεάζει τις πολιτικές που θα εφαρμόσει σε περίπτωση επανόδου του στην εξουσία.
 
Ο λόγος λοιπόν που οι δημοσκοπήσεις των ολιγαρχών εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα, είναι για να δημιουργήσουν την κατάλληλη δυναμική ενόψει ευρωεκλογών. Καθώς το καθεστώς Μητσοτάκη αναμένεται να επιδοθεί σε ένα νέο κρεσέντο αντιλαϊκών μέτρων, οι πολίτες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το χαρτί των ευρωεκλογών για να στείλουν άλλο ένα ισχυρό προειδοποιητικό μήνυμα στον Μητσοτάκη. Άλλωστε, το πρώτο μήνυμα δόθηκε ήδη στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
 
Ειδικά οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την βαριά φορολογία που τους περιμένει το 2024, μέσα από το νέο φορολογικό που σχεδιάζει το καθεστώς και την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων για μείωση των φορολογικών βαρών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Άρα οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν σαν στόχο να δημιουργήσουν ένα κλίμα δυναμικής για το ΠΑΣΟΚ και αποδυνάμωσης-αποσυσπείρωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε η ψήφος διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές να εκφραστεί μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Να κατευθυνθούν δηλαδή οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ και όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εστιάσει στην αποχή. Στους ψηφοφόρους που έχουν δυσαρεστηθεί από το κόμμα, αλλά απλά δεν πήγαν να ψηφίσουν κάτι άλλο. Γι'αυτό και ο Κασσελάκης σωστά επισήμανε ότι "Το 41% δεν είναι επειδή οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι με τη ΝΔ. Είναι επειδή εμείς χάσαμε 600.000 συμπολίτες μας προς την αποχή."

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, απαλλαγμένος από τα βαρίδια που τον οδήγησαν στις οδυνηρές ήττες, έχει την ευκαιρία να το πετύχει. Πρώτο μεγάλο τέστ για να φανεί αν όντως μπορεί, οι ευρωεκλογές.

Comments

Popular posts from this blog

Israel is a European Invention & Gaza Genocide Was Made in West, w/ MEPs Clare Daly & Mick Wallace

BreakThrough News   Why does Europe support Israel so much? What does Europe gain from the occupation of Palestine and further escalation across the Middle East? How much of this is Europe following its own interests versus being subservient to US imperial designs in the region, as we’ve seen with Ukraine? Is Europe actually united on this or are there segments of the body politic that disagree with the US and Israel’s imperialist aims in Gaza? Does the EU have any awareness of its own hypocrisy? And are there consequences for those who speak out against the status quo?  

Israeli Cabinet Members Join Event Calling for Ethnic Cleansing & Resettlement of Gaza

Democracy Now!  An Israeli reporter covered a major conference in Jerusalem calling for Palestinians to be removed from Gaza in order to rebuild Jewish settlements. The conference was attended by about a third of the Israeli Cabinet, including Finance Minister Bezalel Smotrich and National Security Minister Itamar Ben-Gvir, both of whom have long been involved in the extremist settler movement in the West Bank.    Conference-goers were greeted by a huge map of planned illegal settlements in Gaza, and the atmosphere was joyful and celebratory, in contrast to what Israeli journalist Oren Ziv with +972 Magazine says is a somber atmosphere in Israeli public life following the October 7 Hamas attack. “ This is not just a bunch of extremists; it’s the government, ” adds Palestinian physician and activist Mustafa Barghouti in Ramallah.  

Πώς ο Γκρίνμπεργκ μπορεί να θάψει το καθεστώς Μητσοτάκη

του system failure    Είναι ξεκάθαρο ότι η αναμφίβολη πρωτοκαθεδρία του καθεστώτος Μητσοτάκη οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε μια άκρως επιθετική επικοινωνιακή εκστρατεία που είχε καταφέρει μέχρι στιγμής να κρύβει κάτω από το χαλί (τουλάχιστον ως ένα βαθμό) τον αυταρχισμό και τη διαφθορά του καθεστώτος, καθώς και τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζει.  Και δεν είναι πλέον μυστικό, ότι ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από αυτή την εκστρατεία είναι ο Αμερικανός δημοσιοσχετίστας, Σταν Γκρίνμπεργκ .    Όμως καθώς το καθεστώς επαναπαύθηκε στις δάφνες της νίκης των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, τα μεγάλα προβλήματα συνέχισαν να συσσωρεύονται και φάνηκε ότι το καθεστώς είτε δεν ήθελε, είτε δεν μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει. Έτσι, είδαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έρχονται τα πρώτα σημαντικά πλήγματα στην πρωτοκαθεδρία του, μέσα από τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Παρόλα αυτά, η αλαζονεία των καθεστωτικών στελεχών παρέμεινε αμετάβλητη, καθώς θεώρησαν ότι η τραγωδία των Τ

Ο πραγματικός λόγος που το καθεστώς Μητσοτάκη επιθυμεί διακαώς την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων παραβιάζοντας το σύνταγμα

 του system failure   Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο , μπορούμε να δούμε τη σημερινή κατάσταση στην άκρως νεοφιλελεύθερη Αμερική, για να καταλάβουμε το βαθμό αποτυχίας του ιδιωτικού μοντέλου στα πανεπιστήμια. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αμερικανική νεολαία είναι τα φοιτητικά χρέη. Πολλοί μάλιστα μιλούν για την επόμενη μεγάλη φούσκα που είναι έτοιμη να σκάσει και που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χειρότερη από τη φούσκα των στεγαστικών δανείων που συμπαρέσυρε την παγκόσμια οικονομία το 2008.  Η επιβολή του μοντέλου της ελεύθερης αγοράς στην ανώτατη εκπαίδευση, σε συνδυασμό με ορισμένες ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας, δημιούργησε μια ολόκληρη γενιά ανέργων με πανεπιστημιακού επιπέδου γνώσεις, οι οποίοι δυσκολεύονται όλο και πιο πολύ να βρουν δουλειά ανάλογη των προσόντων και δεξιοτήτων τους. Στην Αμερική τους αποκαλούν πλέον 'hyper-educated poor'. Το όλο και πιο σαθρό αυτό σύστημα βασίζεται αποκλειστικά στο κυνήγι το

Omali Yeshitela, Facing 15-Years for “Pro-Russian Propaganda”

Glenn Greenwald 

Israel’s Looming Invasion of Rafah is the “Worst-Case Scenario”

Democracy Now!   The United States, the European Union and countries around the world are warning Israel against a ground invasion of Rafah in southern Gaza. As Palestinian human rights attorney Noura Erakat says: “ This is disproportionate, excessive force that is meant to terrorize a population, ” and “ Israel must stop its genocidal campaign now. ” Erakat also responds to news that one of President Biden’s top foreign policy aides has admitted the administration has made “missteps” in the Middle East, and discusses calls to stop arms transfers under international law to prevent war crimes.

'Clearly a victory for Russia' as ICJ dismisses bulk of Ukraine's terror case against Russia

FRANCE 24 English   The United Nations' top court on Wednesday mostly rejected Ukraine's claims that Russia was financing "terrorism" in eastern Ukraine, saying only that Moscow had failed to investigate alleged breaches. Fernande Van Tets, FRANCE 24’s correspondent in the Netherlands, reports from The Hague on why this ruling is such a victory for Russia.

The truth about Alexei Navalny

Glenn Greenwald / Dangerous Ideas with Lee Camp / The Hill /  

Why Israel’s War Is Genocide — and Why Biden Is Culpable

Israel has made no secret of it: it has embarked on a genocidal plan to “create conditions where life in Gaza becomes unsustainable.” And Joe Biden is its accomplice.   by Seth Ackerman   Part 3 - “Stay and Starve, or Leave” The reason the carnage is as great as it is is that Israel is trying to kill or expel as much of the Palestinian population of Gaza as possible. Its direct attacks on civilians are part of a larger plan: to create “ conditions where life in Gaza becomes unsustainable, ” as Maj.-Gen. Giora Eiland, an adviser to Israeli defense minister Yoav Gallant, put it. “ Israel needs to create a humanitarian crisis in Gaza, compelling tens of thousands or even hundreds of thousands to seek refuge in Egypt or the Gulf, ” the adviser wrote in October. In the policy jargon of the Israeli government, this is referred to as “ voluntary emigration. ” It will be presented as a choice: in Eiland’s words, “ The people should be told that they have two choices: to stay and to starve, or

Zionazis exterminate Palestinians in Rafah

failed evolution    Zionazis are committing the biggest crime of 21st century with the help and tolerance of their Western allies. They are all complicit. We will never forgive, never forget. This is the end of the corrupt West. A deaf Gazan who witnessed the Rafah massacre last night shares his horrific testimony of what took place yesterday. pic.twitter.com/Hf3hT89x1U — TIMES OF GAZA (@Timesofgaza) February 12, 2024 The Super Bowl Massacre: While Americans were distracted and the Middle East was asleep, US-UK-EU-armed Israel launched an assault on the city of Rafah in Gaza where 1.9 million displaced and starving Palestinians are crammed into. More than 63 Palestinians were killed.… pic.twitter.com/jG3c8kryyT — Going Underground (@GUnderground_TV) February 12, 2024 At least 100 murdered & 300 injured in indiscriminate bombing of Rafah last night. We can see from the images that many murdered and injured are children. Netanyahu is a monster. Supported by Biden, Sunak &a