Skip to main content

H δεύτερη - και ίσως θανατηφόρα - δόση της θεραπείας σοκ

του Στέλιου Κούλογλου

«Μία καινούργια κυβέρνηση έχει στη διάθεση της 6 με 9 μήνες για να επιβάλει μείζονες αλλαγές. Αν δεν αδράξει την ευκαιρία για να δράσει αποφασιστικά στη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν θα της προσφερθεί ξανά αυτή η ευκαιρία». Μίλτον Φρίντμαν

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει κατά γράμμα την οδηγία του γκουρού του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού. Φυσικά για όλες τις εκλεγμένες κυβερνήσεις του κόσμου, ο «μήνας του μέλιτος» μετά την εκλογή τους, είναι η προσφορότερη περίοδος για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα τους. Αλλά ο Φρίντμαν δεν αναφερόταν σε κανονικές κυβερνήσεις, αλλά στην κυβέρνηση που έχει στόχο, μέσα από μια θεραπεία σοκ, να «επιβάλλει μείζονες (νεοφιλελεύθερες) αλλαγές», εκμεταλλευόμενη μια συγκυρία που σπάνια εμφανίζεται. 

Η ειδική συγκυρία που σήμερα εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων. Πρώτον, του απρόσμενου, ακόμη και για την ΝΔ προεκλογικά, εκλογικού ποσοστού της με το οποίο κέρδισε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία καθώς και της επακόλουθης αμηχανίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεύτερον, της δεδηλωμένης πρόθεσης του «βαθέος συστήματος» της οικονομικής ολιγαρχίας και των οικογενειών που ελέγχουν την οικονομία και τη χώρα, να μην επιστρέψει ποτέ ξανά η αριστερά στην εξουσία. Όχι γιατί εφάρμοσε καμιά ριζοσπαστική πολιτική, αλλά γιατί «δεν έπαιξε μπάλα», όπως το σύστημα θέλει να κάνουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.  

Τρίτον, της σχεδόν απόλυτης κυριαρχίας της στα ΜΜΕ, τα οποία ούτε μπαίνουν στον κόπο να ελέγξουν την κυβέρνηση για τις πρωτοφανείς ενέργειες και τις ανακολουθίες της, από την παρουσία καραμπινάτων χουντικών στις γραμμές της ή την αντικατάσταση των δικαστικών που εξετάζουν τα οικονομικά σκάνδαλα μέχρι την κατάργηση όλων σχεδόν των ανεξάρτητων αρχών και την υπαγωγή τους σε ένα υδροκέφαλο, πανίσχυρο πρωθυπουργικό γραφείο.

Όταν ο Μίλτον Φρίντμαν ταξίδευε  από το Σικάγο στη Χιλή το 1975, μόλις δύο χρόνια μετά το βάρβαρο πραξικόπημα του Πινοσέτ,  για να τον συμβουλεύσει πως θα επιβάλλει «μείζονες αλλαγές» στην κοινωνία και το οικονομικό σύστημα της χώρας, ήξερε ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Όταν στην τελετή για την επέτειο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, η ΕΡΤ «ξεχνάει» στο ρεπορτάζ της να αναφέρει καν ότι παρίστατο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι σαν να μην υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα. 

Υπάρχει επιπλέον και ο παράγοντας του φόβου. Σε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής ενός στυγνού νεοφιλελεύθερου μοντέλου, όπως αυτό που ήδη προανήγγειλε η ΝΔ με το σύστημα Πινοσέτ στο ασφαλιστικό ή την κατάργηση του 8ωρου και της πενθήμερης εργασίας, οι πολίτες πρέπει να φοβούνται. Πρέπει να υπάρχει σοκ και δέος. Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να επιμείνει στην πρόσληψη 1500 αστυνομικών ματαιώνοντας την πρόσληψη των εκπαιδευτικών που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν οφείλεται μόνο στη δημαγωγική εκμετάλλευση του αισθήματος ασφάλειας και της ανομίας, που βέβαια κακώς υποτιμήθηκε τα προηγούμενα χρόνια: οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι αν αντισταθούν στα μέτρα που έρχονται, θα υποστούν σοβαρές συνέπειες. 

Όσο για τα μέτρα, είναι αυτά που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις που ακολουθούν τις οδηγίες Φρίντμαν: ευρείες ιδιωτικοποιήσεις, μείωση ή διάλυση του κοινωνικού κράτους, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό το νέο καθεστώς του οποίου η δημιουργία βρίσκεται σε εξέλιξη θα στηρίζεται ιδεολογικά στο τρίπτυχο πατρίς -θρησκεία - οικογένεια, όπως έχουν δείξει οι δηλώσεις της θεούσας υπουργού Παιδείας, το λιβάνισμα της νέας εξουσίας από τους ιεράρχες (με το αζημίωτο φυσικά αφού έρχονται και μπίζνες) ή και οι εξαγγελίες για την πιθανή χρηματοδότηση των γυναικών που θα γεννούν πριν από τα 30 τους, γεγονός που θα διευκολυνθεί αν, σε ένα ακόμη εκσυγχρονιστικό μέτρο, απαγορευτούν και οι αμβλώσεις. (Από το τρίπτυχο, στην πατρίδα έχουν κάποιο πρόβλημα με το Μακεδονικό, αλλά κάτι θα βρουν και για αυτό). 

Παραγνωρίζοντας ότι άλλο κράτος και άλλο επιχείρηση, η χώρα θα κυβερνάται σαν μια εταιρεία ή καλύτερα οι εταιρείες θα κυβερνούν τη χώρα, αναλαμβάνοντας με την μορφή του outsourcing βασικές δημόσιες λειτουργίες. «Σε κάθε χώρα όπου εφαρμόστηκαν οι πολιτικές της σχολής του Σικάγου τα τελευταία 30 χρόνια», σημειώνει η Νάομι Κλάιν στο εξαιρετικό βιβλίο της «Το δόγμα του σοκ», «αυτό που προέκυψε ήταν μια κραταιά συμμαχία ανάμεσα σε μια δράκα πανίσχυρων εταιρειών και σε μια τάξη πλούσιων πολιτικών - με τις διαχωριστικές θέσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες να είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτες και διαρκώς μετακινούμενες». Το βλέπουμε ήδη, με επικεφαλής εταιρειών security να αναλαμβάνουν την ΕΥΠ, τον σύμβουλο της εταιρείας που χτίζει το Ελληνικό να αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για… το Ελληνικό και τον Περιφερειακό Διευθυντή Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google να ορκίζεται υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής! 


Όταν ο κ. Βορίδης έκανε πέρυσι μυστηριωδώς λόγο, για αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς που θα αποτρέψουν μια για πάντα την επιστροφή της «ελαττωματικής» αριστεράς στην εξουσία, εννοούσε ακριβώς μια τέτοια ριζική αλλαγή  της οικονομίας και της κοινωνίας αλλά και των κανόνων της ηθικής στην πολιτική, που από την μεταπολίτευση και έπειτα σεβόταν και η ελληνική κεντροδεξιά. Η πρώτη δόση της θεραπείας σοκ εφαρμόστηκε στην ελληνική κοινωνία με τη χρεοκοπία του 2009 και τα βίαια μέτρα που ακολούθησαν. Αλλά η θεραπεία δεν ολοκληρώθηκε γιατί ο ασθενής αντέδρασε. Η δεύτερη θα χορηγηθεί τώρα. Αν δεν αντιδράσουμε, σπάζοντας το φόβο και οργανώνοντας αντιστάσεις, χωρίς πολλές ομφαλοσκοπήσεις και τη γνώριμη αριστερή εσωστρέφεια, ίσως αποδειχθεί θανατηφόρα.  

Πηγή:

Comments

Popular posts from this blog

The real reason Zionists and their US-Western imperialist buddies are slaughtering Palestinian children in Gaza

globinfo freexchange   Gaza is gas-rich. At least 1.4 trillion cubic feet rich. Geologists and natural resources economists have confirmed that the occupied Palestinian territory lies above sizeable reservoirs of oil and natural gas wealth, in area C of the occupied West Bank and the Mediterranean coast off the Gaza Strip. Back in 1999, the Palestinian authority signed a deal with British Gas. Just off the Gaza coast two wells were drilled. It was a multi-billion dollar gift from God and economic boom for both home and abroad.    In 2007, Hamas came to power and Israel launched an offensive on Gaza Strip, leaving behind 1,400 dead Palestinians, but taking with it the gas fields. Within a year, Israel announced the discovery of the Leviathan natural gas field, which did include Gaza's riches, valued at 453 billion dollars. But Gazans have been denied around 47 billion dollars in revenue. As for Tel Aviv, it's gunning to become a new hub.   As Andy Rowell of priceofoil.org repo

Roger Waters & Abby Martin on Gaza Genocide

Empire Files   Legendary Pink Floyd musician Roger Waters joins Empire Files to discuss his longtime advocacy for Palestine and the crisis in Gaza.       

Roger Waters on rise of neoliberalism, fascism & far-right - Julian Assange - Ukraine & Gaza strip

Kontra Channel   A global exclusive by journalist Panos Charitos on Kontra News 21:30 - Roger Waters interview 30 November 2023 on Kontra's main news bulletin.

Time for the anti-imperialist powers to take the keys of the planet from the declining and morally bankrupt West

It's time for China, Russia, the Global South and the Arab World to form a robust coalition with the mission to make sure that international law will truly apply to everyone   by system failure   We are witnessing a genocide in real-time. Israeli Apartheid state has launched another ethnic cleansing operation against Palestinians, not only in Gaza, but in the West Bank too. And the level of brutality of this operation shows that the Zionists of Netanyahu regime are absolutely determined this time to complete what the Israel is trying to do for decades: wipe out Palestinians from their land.   Therefore, in essence, this is just the culmination of an ongoing ethnic cleansing operation against Palestinians that is going on since 1948.   However, there are some new facts in this re-boosted cycle of violence this time, apart from the level of brutality against Palestinian civilians. One, is the fact that the US-Israeli propaganda doesn't seem to be very effective, despit

How US media legitimise Israel's barbarism against the Palestinians

By presenting Israel's terror campaign against Palestinians as if it were defensible, the US media are doing their part to help it continue   by Gregory Shupak   Part 4 - An ethical veneer Similarly, The Los Angeles Times declared that " Israel has every right to use military force to prevent " attacks like the ones that Hamas carried out on 7 October and that Israel " must stay true to its values by doing everything possible to minimize the suffering of innocent Palestinian residents of Gaza. " The piece applauds Biden for saying he will ask Congress for " an unprecedented support package for Israel's defense " and for vaguely suggesting that Israel reflect on whether killing thousands of Palestinians will help it " achieve [its] objectives ". The editorial then asserts: " That Israel does not target civilians is small comfort for the families of those killed or wounded. " Perhaps the authors think it magnanimous to mention th

Ο λόγος που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ

του system failure     Σε προηγούμενο άρθρο , αμέσως μετά τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, είχαμε επισημάνει ότι οι τρεις στόχοι που δεν κατάφερε να πετύχει η ντόπια ολιγαρχία είναι συνοπτικά, η στρατηγική ήττα ΣΥΡΙΖΑ και αντικατάστασή του από το ΠΑΣΟΚ, η απομάκρυνση Μητσοτάκη και το "ρετουσάρισμα" της ΝΔ, η αποτροπή εισόδου ακροδεξιών κομμάτων στη βουλή που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης μερίδας ψηφοφόρων της ΝΔ στο μέλλον.  Αναλυτικότερα, ο στόχος της ολοκληρωτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και η επιστροφή του στο 3% απέτυχε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στρατός των διαδικτυακών τρολ του καθεστώτος Μητσοτάκη, επιδόθηκε σε ομοβροντία "λυσσασμένων" αναρτήσεων με κεντρικό θέμα την επιστροφή στο 3%, όπως είχε γίνει και στις εκλογές του 2019. Φάνηκε ότι ο διακαής πόθος του κατεστημένου ήταν να ξεφορτωθεί μια και καλή το κόμμα της Αριστεράς που, απ'ότι φαίνεται, θεωρείται, ακόμα, ένας μη ελεγχόμενος παράγοντας και άρα ένας συστημικός κίνδυνος που μπο

Who controls agricultural land in Ukraine?

The total amount of land controlled by oligarchs, corrupt individuals, and large agribusinesses is thus over nine million hectares, exceeding 28 percent of the country’s arable land. The rest is used by over eight million Ukrainian farmers.   Part 9 - How will the post-war reconstruction plans proposed by international financial institutions affect the agricultural sector?   Ukraine’s staggering and growing foreign debt – estimated at US$132 billion in 2020 – makes it likely that reconstruction will be dictated by international financial institutions and foreign interests, which have already indicated that they will use their leverage to further privatize numerous sectors, including agriculture.    For instance, the World Bank has asserted that Ukraine’s reconstruction must be accompanied by “ further liberalization of the agricultural land market, ” while the Ukraine Reform Tracker, presented at the Ukraine Recovery Conference in July 2022, states that the post-war moment presents th

The BANNED Video Israel Doesn't' Want You To See

Double Down News   Is this what they don't want you to know? 

Gaza 'Textbook Case of GENOCIDE' - Holocaust Scholar

Owen Jones   Raz Segal - an Israeli associate professor of Holocaust and genocide studies at Stockton University in the US - is someone you need to listen to. When he uses the term 'genocide', it is not done lightly - it is with precision. Here he sets out the case that the Israeli state is committing an ongoing genocide in Gaza - and questions of intent, incitement, prevention and accountability.  

Zionist anti-Palestine censorship is surging

The Real News Network   Dylan Saba, a lawyer for Palestine Legal, was asked to write a piece on the silencing of pro-Palestine voices by The Guardian —only to then be informed at the last minute that his piece had been killed. Saba joins countless pro-Palestine activists and voices who have been targeted with termination, doxxing, harassment, censorship, and even death threats. Saba joins The Chris Hedges Report to discuss the intensifying war on civil liberties unfolding as public revulsion at Israel's crimes in Gaza grows.