Skip to main content

Το εμπόδιο που λέγεται Πούτιν

... και η αναστολή των σχεδίων της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας για την Ρωσία

του system failure

Ακόμα και όταν το 1989 το τείχος του Βερολίνου κατέρρεε, λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι η παγκόσμια οικονομική ολιγαρχία θα μπορούσε να διαλύσει την Σοβιετική Ένωση ή την Γιουγκοσλαβία, αιματοκυλίζοντας της καρδιά της Ευρώπης.

Μετά την εισβολή του νεοφιλελεύθερου δόγματος στα πρότυπα του ΔΝΤ στη Ρωσία και την καταστροφή της οικονομίας, αυτό που διαφαίνονταν, ήταν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα τεράστιο φέουδο των εγχώριων ολιγαρχών, που σε συνδυασμό με την εισροή Δυτικών κεφαλαίων, θα έκαναν πλιάτσικο σε βασικές πλουτοπαραγωγικές πηγές και υποδομές της χώρας, που άφησε ως κληροδότημα το πάλαι ποτέ Σοβιετικό κράτος.

Οι εγχώριοι ολιγάρχες με επικεφαλής τον Μπόρις Μπερεζόφσκι, έφεραν έναν δικό τους άνθρωπο, όπως νόμιζαν, στην εξουσία για να κάνει τη δουλειά. Τα μίντια των ολιγαρχών κατάφεραν να εκτοξεύσουν την δημοτικότητα του Πούτιν, κατατροπώνοντας τον επικίνδυνο για τα σχέδια τους, Γεβγκένι Πριμακόφ. Ακόμα και σήμερα, δεν είναι απόλυτα βέβαιο ποιος σχεδίασε τις βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορες Ρωσικές πόλεις τον Σεπτέμβριο του 1999, αφήνοντας πίσω εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, αλλά το γεγονός αυτό άνοιξε το δρόμο για τη Ρωσική επίθεση στην Τσετσενία και εκτόξευσε την δημοτικότητα του τότε πρωθυπουργού Πούτιν, ο οποίος σύντομα κατέλαβε το προεδρικό αξίωμα.

Ο Πούτιν όμως είχε άλλα σχέδια και ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι δεν ήταν διατεθειμένος να υπηρετήσει τους ολιγάρχες, οι οποίοι σύντομα αναγκάστηκαν να αυτοεξοριστούν, καθώς έβλεπαν ότι έχαναν το παιχνίδι στη Ρωσία. Από κει και μετά, ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας, κατάφερε να “υπνωτίσει” τη Δύση, παίζοντας το παιχνίδι με τους δικούς της όρους, δυναμώνοντας παράλληλα και την επιρροή της Ρωσίας. Ενισχύοντας το δίκτυο αγωγών προς την Ευρώπη, εξασφάλισε την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και αναβάθμισε κατακόρυφα την γεωπολιτική ισχύ της χώρας του.

Και ενώ ΕΕ και ΗΠΑ αναλώνονταν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και φθείρονταν σε αδιέξοδους πολέμους σε Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού, ο Πούτιν είχε όλη την άνεση να στήσει τον δικό του μηχανισμό απέναντι στη Δυτική προπαγάνδα. Όντας ένας άνθρωπος που αναρριχήθηκε στην εξουσία και με την βοήθεια των ΜΜΕ, έστησε το δικό του μιντιακό δίκτυο που περιλαμβάνει, για παράδειγμα, το τηλεοπτικό κανάλι Russia Today στα Δυτικά πρότυπα και “εισέβαλε” στα σπίτια εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες της Δύσης χρησιμοποιώντας την Αγγλική γλώσσα, αλλά προωθώντας τις Ρωσικές θέσεις ως αντίβαρο στο μονοπώλιο της Δυτικής προπαγάνδας.

Η Δύση ανακάλυψε ξαφνικά ότι ο νέος ψυχρός πόλεμος είναι προ των πυλών και ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει τη Ρωσική αρκούδα που ξύπνησε για τα καλά. Τα γεγονότα στην Ουκρανία έδειξαν ότι το Δυτικό μπλοκ βρίσκεται σε πανικό, φοβούμενο ότι η Ρωσία θα προχωρούσε σε μια εκ νέου επέκταση της σφαίρας επιρροής της στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. ΕΕ και ΗΠΑ, σε μια βιαστική και μάλλον άτσαλη κίνηση έσπευσαν να υποστηρίξουν τους νεο-ναζί και τους εθνικιστές στην Ουκρανία, βάζοντάς τους για τα καλά στο παιχνίδι και διευκολύνοντας την άνοδό τους στην εξουσία.

Οι εμπνευστές του σχεδίου δεν υπολόγισαν σωστά τις αντιδράσεις του Ρωσικού πληθυσμού στην Κριμαία και την Αν. Ουκρανία, καθώς κατάφεραν να αναβιώσουν την εθνική συλλογική μνήμη των μαχών ενάντια στους ναζί εισβολείς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και να συσπειρώσουν τον Ρωσικό πληθυσμό, που αποτελεί και την πλειοψηφία στις περιοχές αυτές, ενάντια στους νεο-ναζί του Σβόμποντα και του Δεξιού Τομέα.

Η υπόθεση της απαγωγής των μαθητριών από την οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και η απόφαση ΗΠΑ και Βρετανίας να επέμβουν για να τις απελευθερώσουν, δείχνει ότι η Δύση προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, προσπαθώντας να πείσει ότι παραμένει πιστή στις ανθρωπιστικές αξίες, παρά την υποστήριξη των ναζί στην Ουκρανία και την ανοχή στα εγκλήματά τους. Δεν είναι παράξενο που τα Δυτικά ΜΜΕ προέβαλλαν κατά κόρον τις πρωτοβουλίες Ομπάμα για το θέμα, τη στιγμή που είναι κοινό μυστικό ότι εκατοντάδες γυναίκες στην Αφρική βιάζονται, βασανίζονται και σκοτώνονται καθημερινά, για να μην μιλήσουμε για τις γενοκτονίες, όπως αυτή στη Ρουάντα, για τις οποίες η Δύση τήρησε σιγή ιχθύος και δεν έκανε τίποτα για να τις αποτρέψει.

Επιπλέον, ένα πολύ πιθανό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές, με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών την Ευρώπη, θα αποτελέσει ευκαιρία για την Ρωσία να επεκτείνει την επιρροή της και σε χώρες που ανήκουν αποκλειστικά στην Δυτική σφαίρα επιρροής. Ήδη, η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα δείχνει ότι ο Πούτιν θεωρεί την τωρινή κυβέρνηση παρελθόν και ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα, ενάντια στην Ευρώπη της Μέρκελ και του νεοφιλελευθερισμού, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει καλύτερα τα σχέδια της Ρωσίας και την κατακόρυφη αύξηση της γεωπολιτικής της ισχύος στην Αν. Μεσόγειο.

Ενδεχομένως, αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην Ουκρανία να αποτελεί μια ακόμα αποτυχία των διαφόρων think tanks, κυρίως της Ουάσιγκτον, τα οποία βέβαια χρηματοδοτούνται από το διεθνές κεφάλαιο. Φαίνεται ότι, εκτός του γεγονότος ότι υποτίμησαν τις ικανότητες του Πούτιν, εκτίμησαν λανθασμένα ότι η Ρωσία είχε περάσει ανεπιστρεπτί στην φάση του νεοφιλελευθερισμού και θα αποτελούσε μια εύκολη λεία προκειμένου να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Σχέδια, τα οποία να είχαν ενδεχομένως ως απώτερο στόχο την μελλοντική διάσπαση της αχανούς Ρωσικής επικράτειας και την εγκαθίδρυση φιλοδυτικών καθεστώτων, με στόχο, όχι μόνο την κατάκτηση των πολύτιμων πλουτοπαραγωγικών πηγών, αλλά και την οριστική επιβολή του νεοφιλελεύθερου δόγματος σε "αχαρτογράφητες" περιοχές και πληθυσμούς.

Προς το παρόν, αυτό που έχει μείνει να κάνουν είναι να προκαλούν τη Ρωσία ώστε να την σύρουν σε έναν ατέρμονο πόλεμο φθοράς στην Αν. Ουκρανία και αυτό εξηγεί εν μέρει την διστακτικότητα του Πούτιν να επέμβει όπως και στην Κριμαία. Φυσικά, απέναντι στον Ρωσικό στρατό, η Δύση δεν πρόκειται να ρισκάρει να παρατάξει οργανωμένες στρατιωτικές δυνάμεις, παρά μόνο ομάδες οπλοφόρων ιδιωτικών στρατών, όπως γίνεται ήδη. Όμως είναι σίγουρο ότι, παρόλο που με τις άστοχες ενέργειές της έχασε πολύτιμο έδαφος, η παγκόσμια οικονομική ολιγαρχία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει εύκολα τα σχέδιά της για τη Ρωσία ...

Comments

Popular posts from this blog

UN says Israel is committing crimes against humanity & 'extermination' in Gaza

Geopolitical Economy Report   The United Nations Human Rights Council published a report that concluded that Israel has committed war crimes and "the crimes against humanity of extermination" in Gaza. Ben Norton analyzes the statements by UN legal experts.

Day 1900: Julian Assange still in prison and under slow-motion execution by the Anglo-American imperialist criminals

failed evolution   On 11 April 2019, the Ecuadorian government of traitor Lenin Moreno, invited the Metropolitan Police into the Ecuadorian embassy in London, and they arrested Julian Assange . Since then, Assange is kept in Belmarsh high security prison in London, without actual charges.   The real reason world's number one political prisoner is still kept in this high security prison, is because he exposed horrendous war crimes carried out by the US imperialists and their allies.   The ruthless Western imperialist regime wants to punish the No1 real journalist in the world and make him an example for any Whistleblower or real journalist who will attempt to expose its big crimes in the future.   And the Anglo-American axis has now become officially a fascist coalition , framed by the rest of its Western pets. UK's Home Secretary Priti Patel, one of the most ruthless ever, decided to extradite Julian Assange to US. No surprise of course. The only question we had in mind is

Exposed: How Biden & Ukraine’s Fascists Worked Together to Block Peace with Russia

BreakThrough News   Newly released treaty negotiation documents show that Ukraine and Russia were very close to ending the war—more than two years ago, in April 2022. But U.S. imperialists and NATO have worked with and strengthened the right-wing in Ukraine to achieve their long-term goals in the region, including endless war, no matter how many people die. Brian Becker is joined by Eugene Puryear, co-host of The Freedom Side , to discuss the newly revealed documents showing how the Ukraine war nearly ended two years ago but were sabotaged by the intervention of the White House and the Ukrainian far-right. They discuss how Ukraine’s economy has been totally mortgaged to U.S. and European interests. 

BlackRock & Wall Street banks are profiting from Israel's crimes in Gaza, UN says

Geopolitical Economy Report  Top UN human rights experts called on Western weapons corporations to stop sending arms to Israel, saying they could be complicit in war crimes. Asset managers like BlackRock and Wall Street banks are also profiting. Ben Norton looks at the evidence.

Socialism or Barbarism: What’s at Stake in this Election & Beyond

Double Down News   Roger Waters meets Fiona Lali. Fiona Lali is the independent candidate for Stratford & Bow.   https://www.fionalalircp.com 

Israeli documents show expansive government effort to shape US discourse around Gaza war

As the Gaza war rages, Israeli funds target US college campuses and push to redefine antisemitism in US law   by Lee Fang and Jack Poulson   Part 3 - Substantial Israeli government involvement in American politics   Haaretz and the New York Times recently revealed that Chikli’s ministry had tapped a public relations firm to secretly pressure American lawmakers. The firm used hundreds of fake accounts posting pro-Israel or anti-Muslim content on X (formerly Twitter), Facebook and Instagram. (The diaspora affairs ministry denied involvement in the campaign, which reportedly provided about $2m to an Israeli firm for the social media posts.) But that effort is only one of many such campaigns coordinated by the ministry, which has received limited news coverage. The ministry of diaspora affairs and its partners compile weekly reports based on tips from pro-Israel US student groups, some of which receive funding from Israeli government sources . For example, Hillel International, a co-foun

What UK did in Gaza is SHOCKING & no one's allowed to talk about it

Double Down News   EXPOSED: Britain's Secret Role in Gaza  

Συνασπισμός προοδευτικών δυνάμεων με ηγέτη τον Γιάνη Βαρουφάκη

... για να γλιτώσει η χώρα μια και καλή από τη Μητσοτακική λαίλαπα   failed evolution   Η διάσπαση του κεντροαριστερού χώρου καλά κρατεί, όπως ακριβώς ήθελε η ντόπια ολιγαρχία.   Ο στόχος όμως της στρατηγικής ήττας ΣΥΡΙΖΑ και η επαναφορά ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέτυχε και πάλι.  Απέτυχε και η απομάκρυνση Μητσοτάκη από την ηγεσία της ΝΔ και ύστερα από αυτό το Βατερλό στις ευρωεκλογές, οι ολιγάρχες θα πρέπει να είναι στα κάγκελα και να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οπότε χρειάζονται νέα εναλλακτική. Επιχειρήθηκε άλλο σχέδιο, την τελευταία στιγμή και στο πόδι, με βάση το οποίο οι αποστάτες της ΝΕΑΡ θα πήγαιναν στο ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε το ΠΑΣΟΚ με τις έδρες τους, να έκλεβε και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απλά, γρήγορα και εύκολα. Το σενάριο διαδόθηκε από καθεστωτικά φερέφωνα που προσπάθησαν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα. Φαίνεται ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, κάηκε γρήγορα. Επιχειρείται τώρα νέο σχέδιο με σύνθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ε

Israeli documents show expansive government effort to shape US discourse around Gaza war

As the Gaza war rages, Israeli funds target US college campuses and push to redefine antisemitism in US law   by Lee Fang and Jack Poulson   Part 1 - Redefining antisemitism   Last November, just weeks into the war in Gaza, Amichai Chikli, a brash, 42-year-old Likud minister in the Israeli government, was called into the Knesset, Israel’s parliament, to brief lawmakers on what could be done about rising anti-war protests from young people across the United States, especially at elite universities. “ I’ve said it before, and I’ll say it again now, that I think we should, especially in the United States, be on the offensive,” argued Chikli. Chikli has since led a targeted push to counter critics of Israel. The Guardian has uncovered evidence showing how Israel has relaunched a controversial entity as part of a broader public relations campaign to target US college campuses and redefine antisemitism in US law. Seconds after a smoke alarm subsided during the hearing, Chikli assured the l

De-dollarization is growing: Even the US Federal Reserve (reluctantly) admits it

Geopolitical Economy Report Countries around the world are seeking alternatives to the US dollar. IMF economists say de-dollarization is "broad-based". The Federal Reserve reluctantly admits that it is happening. Ben Norton analyzes the latest research.