Skip to main content

Νέες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στη Μέση Ανατολή

Στον 21ο αιώνα στα «ευρασιατικά Βαλκάνια» (Λίβανος, Παλαιστίνη, Συρία, Ιράν, Ιράκ), στην περιοχή του Κόλπου και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, μια περιοχή-εθνοτικό μωσαϊκό, εμπλέκονται άμεσα δύο βασικοί άξονες: Από τη μία ο ευρωατλαντικός, με διακριτά συμφέροντα κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας και με διακριτά ενεργό συμμετοχή πρωτίστως της Γαλλίας αλλά και Γερμανίας. Από την άλλη, ο άξονας Ρωσίας-Κίνας-Συρίας-Λιβάνου-Ιράν, με υπαρκτές αντιθέσεις στο εσωτερικό του.

του Αλέκου Αναγνωστάκη


Μέρος 2ο – Σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ η ισχυροποίηση και οι φιλοδοξίες της Τουρκίας και του Ιράν

Φυσικά το ζήτημα δεν είναι η τρομοκρατία. Σε αυτήν την περιοχή του πλανήτη, διασταυρώνονται σήμερα οι επικίνδυνες για τους λαούς ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου. Οι ΗΠΑ, ειδικά στην περιοχή του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής, αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα τον υπαρκτό γι’ αυτές κίνδυνο η Τουρκία και το Ιράν από ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις να μετατραπούν σε βασικούς πόλους ενός νέου πολυπολικού κόσμου, με ισχυροποιούμενες ιμπεριαλιστικές βλέψεις και δράσεις. Και έχουν τα φόντα.

Το Ιράν καταλαμβάνει εξέχουσα θέση σε θέματα παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής και οικονομίας, ως η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα-παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως και ταυτόχρονα ως η χώρα των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αλλά και ως η χώρα με ξεχωριστή πετροχημική βιομηχανία, υφαντουργία, βιομηχανία τροφίμων, σιδηρουργία χάλυβα, αυτοκινητοβιομηχανία, σημαντικά αποθέματα ψευδάργυρου, μόλυβδου, σιδήρου, χρωμίου και βαρίου. Η εκτόξευση, στις 2 Φεβρουαρίου 2009, του δικού της δορυφόρου Omid που τον έθεσε σε τροχιά με έναν πύραυλο κατασκευασμένο στο Ιράν, αποκαλύπτει τη δυναμική της.

Αλλά και η Τουρκία δεν πάει πίσω. Έχει το 17ο μεγαλύτερο ονομαστικό ΑΕΠ παγκοσμίως. Μπήκε με το σπαθί της στο κλαμπ των μεγάλων οικονομιών της G-20. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΟΟΣΑ. Με βασικούς οικονομικούς τομείς τη ναυπηγική βιομηχανία, τις τράπεζες, τον τουρισμό, τις κατασκευές, τις οικιακές συσκευές, τα ηλεκτρονικά, τα υφάσματα, τη διύλιση πετρελαίου, τα πετροχημικά προϊόντα, τα τρόφιμα, το σίδηρο και χάλυβα, τη βιομηχανία μηχανών και αυτοκινήτων (16η παραγωγός στον κόσμο, παρήγαγε 1.072.339 αυτοκίνητα το 2012), τους λιθάνθρακες, τα μεταλλεύματα χρωμίου, χαλκού, μόλυβδου, ψευδάργυρου, αντιμονίου, μαγγανίου, βόριου, χρυσού (πάνω από 6.500 τόνους αποθεματικό).

Οι ΗΠΑ, με όλη την αναμφισβήτητη στρατιωτική τους ηγεμονία και παρά την οικονομική τους οπισθοχώρηση, ακολουθούν μια μόνιμη πολιτική περιορισμού αυτών των δυο δυνάμεων, αποτροπής της μετατροπής τους σε μεγάλες δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής. Εξ’ ου και οι κατά καιρούς προστριβές και αναμεταξύ τους εντάσεις.

Η άνοδος του Ομπάμα στην προεδρία σήμανε ορισμένες μετατοπίσεις στην πολιτική τους προκειμένου να υπηρετήσουν τα στρατηγικά τους σχέδια. Οι ΗΠΑ, μετά την εκδήλωση του οικονομικού κραχ το 2017, εγκαταλείπουν αναγκαστικά το οικονομικά δυσβάστακτο στρατιωτικό δόγμα περί «της ικανότητας διεξαγωγής δύο ταυτόχρονα μεγάλων πολέμων σε δυο διαφορετικές περιοχές της γης».

Αντί αυτού, επιλέγουν την πολιτική των εταιρικών στρατιωτικών ιμπεριαλιστικών αλλά και πολιτικών επεμβάσεων σε μια περιοχή, σε συνδυασμό με την επιβολή οικονομικών, κυρίως, κυρώσεων. Αυτή την πολιτική υλοποιούν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επεμβαίνουν μόνο εταιρικά και επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία. Το δε «δικαίωμα» ακόμη και μονομερούς επέμβασης σε δεύτερη περιοχή το διατηρούν και το προσδιορίζουν για την Άπω Ανατολή.

Στα πλαίσια αυτά, σύμφωνα με το δόγμα Ομπάμα, μειώνουν το στρατό στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 1940, «αναγνωρίζοντας τις οικονομικές προκλήσεις της εποχής» (εισήγηση υπουργού Άμυνας Χέιγκελ). Στο ζήτημα των σχέσεων και της πολιτικής που ακολουθούν απέναντι στο Ιράν, ειδικά, οι κυρίαρχες δυνάμεις του αμερικάνικου κατεστημένου επέλεξαν, δια του Ομπάμα, αντί της συνεχούς και απρόβλεπτης ρήξης, τις απευθείας διαπραγματεύσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν η «συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης», που τέθηκε σε ισχύ το Γενάρη του 2016. «Η συμφωνία για το Ιράν πρέπει να συγκριθεί με τις εναλλακτικές επιλογές, μια διπλωματική επίλυση που θα εμποδίζει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα είναι σαφώς προτιμότερη από ένα ελεύθερο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή άλλον ένα πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ πρέπει να θυμούνται ότι αυτή η συμφωνία είναι αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας κι αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της διεθνούς κοινότητας, όχι μόνο των ΗΠΑ και του Ιράν», διαμηνύει ο Ομπάμα στις 16 Ιανουαρίου 2017.

Μετά την εκλογή Τραμπ, το αμερικάνικο κατεστημένο αλλάζει αυτήν την πολιτική και επιστρέφει στην πολιτική της ευθείας σύγκρουσης με το Ιράν, με τον πόλεμο ως ενδεχόμενο. Με δυο κινήσεις του Τραμπ καταργεί και το «δόγμα Ομπάμα». Πρώτη κίνηση, επεμβαίνει συμβολικά –άμεσα και μονομερώς– στη Συρία. Δεύτερη κίνηση, ανακοινώνει την οικοδόμηση ενός ισχυρότερο στρατού και την αύξηση των πολεμικών δαπανών. Ο Τράμπ υπόσχεται να αυξήσει το στρατό από 475.000 που είναι σήμερα σε 540.000 εν ενεργεία στρατιώτες, τα μαχητικά αεροσκάφη σε 1.200 από 1.113, το συνολικό στόλο στα 350 πολεμικά πλοία, να αναβαθμίσει τα ταχύπλοα σκάφη του Ναυτικού και να αποκτήσει σύγχρονα αντιτορπιλικά «για την αντιμετώπιση των πυραυλικών απειλών από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και άλλες χώρες».

Η πολιτική, λοιπόν, του αμερικάνικου καταστημένου δια του Τραμπ παίρνει άλλη μορφή και ιεραρχήσεις με το πλησιέστερο το ενδεχόμενο του πολέμου. Οι προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή συμπληρώνονται με την ανάθεση σε υπεργολάβους-συμμάχους» των ΗΠΑ «εργολαβιών» εναντίον π.χ. του Ιράν ή του Isis, με την ήττα πάση θυσία του δεύτερου (αφού δεν τα κατάφερε…) καθώς και της αλ-Κάιντα στη Συρία και την Υεμένη, τη στήριξη των φιλικών σε αυτή την πολιτική καθεστώτων, παρά το τυχόν βεβαρυμμένο παρελθόν τους.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία, την πρώτη του στο εξωτερικό, ο Τραμπ ανέλυσε τη νέα πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, γεγονός που αποτέλεσε τον συνεπαγόμενο καταλύτη για την εκδήλωση της κρίσης του Κατάρ. Για μεν τις ΗΠΑ, τα κολοσσιαία εξοπλιστικά συμβόλαια τελικού ύψους 350 δισ. (!) δολαρίων ήταν η υλική βάση για να αποκτήσει ξεχωριστή αξία ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ. Για δε το Σαουδάραβα εκπρόσωπο των Σαούντ, ο ντίλερ του αμερικάνικου στρατιωτικού και βιομηχανικού συμπλέγματος πρόεδρος Τραμπ είναι προνομιακά χρήσιμος στη διαπάλη με το Ιράν. Τα οφέλη είναι συνολικά και τελικά αμοιβαία. Γι’ αυτό και ο Τράμπ μετά τη συμφωνία δηλώνει κατενθουσιασμένος: «Ήταν μια φανταστική ημέρα, τρομερές επενδύσεις στις ΗΠΑ …και δουλειές, δουλειές, δουλειές» (το επίσημο πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας SPA έκανε λόγο για 34 συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο πλευρές χωρίς να αναφέρει τη συνολική τους αξία).

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση Ομπάμα, λίγο καιρό πριν, είχε μπλοκάρει την πώληση όπλων στο Ριάντ, με το σκεπτικό ότι αυτά θα χρησιμοποιούνταν για τον βομβαρδισμό αμάχων στην Υεμένη. Τελικά, όμως, σε αυτό το αλισβερίσι φαίνεται πως ο Οίκος των Σαούντ απέσπασε το πολυπόθητο «πράσινο φως» για να εξαπολύσει την ολομέτωπη επίθεση κατά του Κατάρ.

Αλλά γιατί το Κατάρ, αφού σε αυτό έχει την έδρα της η αμερικάνικη βάση με 11.000 στρατιωτικούς; Το Εμιράτο-Μίδας παρουσιάστηκε ισχυρότερο στο ουράνιο στερέωμα της Μέσης Ανατολής μετά το 1995 και ειδικά μετά το 2005. Αυτό το μόλις 46 χρόνων ανεξάρτητο κράτος (ήταν βρετανικό προτεκτοράτο και απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1971), έκτασης όσο περίπου η Κρήτη, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αέριου, με αποθέματα που αποτελούν το 13% των παγκόσμιων. Διαθέτει αποδεδειγμένα και αποθέματα πετρελαίου ύψους 15 δις βαρελιών (τώρα έχει μικρή παραγωγή). Είναι μια από τις χώρες με τη χαμηλότερη φορολογία στον κόσμο, χωρίς φόρο εισοδήματος και 0.1% ανεργία με το τέταρτο, παγκοσμίως, υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Το 2005 ίδρυσε την «Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ». Έκτοτε ξεσάλωσε. Το πλεόνασμα ύψους πολλών δις δολαρίων από τη βιομηχανία φυσικού αερίου το επενδύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία. Ανάμεσα στις επενδύσεις περιλαμβάνονται το αεροδρόμιο Χίθροου, η Siemens, όμιλος Volkswagen, Valentino, Printemps, Harrods, The Shard, Παρί Σεν Ζερμέν, Royal Dutch, Barclays Bank, Bank of America, Shell, Tiffany, Αγροτική Τράπεζα της Κίνας, Sainsbury’s, BlackBerry και Santander Brasil.

Πηγή:


[1] [3] [4]

Comments

Popular posts from this blog

Jabalia, Khan Yunis, Rafah: The spots of Zionist barbarism and genocide in Gaza will become the graveyard of US imperialism

by system failure   It is certainly not the first genocide in human history, but it is the first one transmitted in real time. For over a year now, we witnessed the horror in Gaza, a place that has been turned into a real hell on earth by the fascist Israeli state and the Zionist barbarism.   It didn't start in October 7, 2023, as the Western and the Zionist propaganda wants you to believe. Before that, we had decades of  colonization, torture, brutal suppression, de-humanization, resulting in a slow-motion genocide in process by the Israeli state against Palestinians.  The events of October 7, only gave the pretext to the Israeli regime accelerate the genocidal process and literally flatten Gaza, killing thousands of civilians at an unprecedented rate.     The corporate media of the West covered outrageously the events since October 7, resulting in a despicable effort - even now - to whitewash Israel for its crimes. There are no words to describe the ...

Netanyahu's Corruption Case & How Endless War Keeps Him in Power

Democracy Now!   As the official death toll in Gaza tops 45,000 and Israel's wars throughout the Middle East continue, Prime Minister Benjamin Netanyahu is in court for a long-awaited corruption trial, making him the country's first sitting leader to face criminal charges. He is charged with fraud, breach of trust and accepting bribes in three separate cases.    For more on this extraordinary case, Democracy Now! spoke with acclaimed filmmaker Alex Gibney, whose latest documentary The Bibi Files features leaked behind-the-scenes footage of police interrogations of Netanyahu, his wife and those accused of bribing him. The film has been banned in Israel, and Netanyahu even tried unsuccessfully to stop it from screening at the Toronto International Film Festival, but Gibney says it is being widely shared inside Israel through unofficial channels.    " Strictly speaking, this is a film about corruption, " Gibney tells Democracy Now! " It starts with petty corrupt...

It is Russia that surprised the imperialist West in Syria, not the other way round

by system failure   The rapid fall of Bashar al-Assad in Syria surprised most of the people who follow closely the Syrian crisis from its beginning. At a time where there was not a single sign that the Salafi Jihadists could revive and take over Damascus, a rebranded Al-Qaeda finally did it, just in a few days, almost without any resistance by the Syrian Army and its allies.  The Western corporate media celebrated the fall of Assad, yet an atmosphere of perplexity and uncertainty shortly replaced the celebrating climate, mostly due to the fact that the new authority in Syria was the one that had been previously classified by the imperialist West as Islamic terrorism.   The major Western outlets immediately lunched a massive operation to whitewash Abu Mohammad al-Julani, in an effort to transform the new leader of Syria, from a radical Islamic terrorist, to a kind of moderate and even secular figure, who respects all religions and ethnic groups. The whole effort would be r...

Gaddafi Predicted Syria’s Destruction Exactly!

The Jimmy Dore Show  

Privatizing Syria: US Plans to Sell Off a Nation’s Wealth After Assad

by Kit Klarenberg    Part 2 - ‘Reconstruction Project’   Syria’s economic independence and strength under Assad’s rule and the benefits reaped by average citizens, as a result, were never acknowledged in the mainstream before or during the decade-long proxy war. Yet, countless reports from major international institutions underline this reality – which has now been brutally vanquished, never to return. For example, an April 2015 World Health Organization document noted how Damascus “had one of the best-developed healthcare systems in the Arab world.” Per a 2018 U.N. investigation, “universal, free healthcare” was extended to all Syrian citizens, who “enjoyed some of the highest levels of care in the region.” Education was likewise free, and before the conflict, “an estimated 97% of primary school-aged Syrian children were attending class, and Syria’s literacy rates were thought to be at over 90% for both men and women.” By 2016, millions were out of school . A U.N. Human ...

The BBC’s Civil War Over Gaza

Drop Site News is publishing a landmark investigation about the BBC’s coverage of Israel’s unrelenting assault on Gaza by British journalist Owen Jones. His report is based on interviews with 13 journalists and other BBC staffers who offer remarkable insights into how senior figures within the BBC’s news operation skewed stories in favor of Israel’s narratives and repeatedly dismissed objections registered by scores of staffers who, throughout the past 14 months, demanded that the network uphold its commitment to impartiality and fairness.    by Owen Jones   Part 2 - “This is about editorial standards”   In November 2023, BBC senior management attended a morning meeting with at least 100 staffers to discuss coverage of Gaza. It soon descended into a fiery debate. “We’ve got to all remember that this all started on 7 October,” Deborah Turness, the CEO of the news division, called out, in an attempt to assert control of the meeting, two attendees told me. Liliane Lando...

Rebranded Al-Qaeda takes over Syria in big win for US, Israel, & Turkey

Geopolitical Economy Report   The Syrian government was overthrown, and Salafi-jihadist rebels led by a rebranded version of Al-Qaeda called Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) took power in Damascus. US President Biden and Israeli Prime Minister Netanyahu boasted of helping topple Bashar al-Assad. NATO member Turkey played a key role as well. Ben Norton explains how the West dealt a major blow to the Axis of Resistance and Iran.  

How the US Media Helped the Biden Administration Distance Itself From the Horrors of Gaza

White House–curated stories of performative outrage and feigned helplessness provided cover for an administration arming death on an industrial scale.  by Adam Johnson and Othman Ali Part 4 - Fuming/Deeply Concerned Biden   A key companion to Helpless Biden is Fuming/Deeply Concerned Biden. This is any report, analysis, or opinion that paints Biden as secretly upset, outraged, having stern words for Netanyahu, or privately sad or anguished about civilian casualties.     NBC News, 11/15/23, “The gap between the Biden administration and the Netanyahu government over Gaza’s future is widening”     CNN, 12/14/23, “Unprecedented tensions between White House and Netanyahu as Biden feels political price for standing with Israel”     Axios , 1/14/24, “Biden ‘running out’ of patience with Bibi as Gaza war hits 100 days”     The Washington Post , 2/11/24, “Biden moving closer than ever to a breach with Netanyahu over war in Gaz...

Amnesty International investigation concludes Israel is committing genocide against Palestinians in Gaza

Part 6 - Accountability for genocide    “The international community’s seismic, shameful failure for over a year to press Israel to end its atrocities in Gaza, by first delaying calls for a ceasefire and then continuing arms transfers, is and will remain a stain on our collective conscience,” said Agnès Callamard.   “Governments must stop pretending they are powerless to end this genocide, which was enabled by decades of impunity for Israel’s violations of international law. States need to move beyond mere expressions of regret or dismay and take strong and sustained international action, however uncomfortable a finding of genocide may be for some of Israel’s allies.   “The International Criminal Court’s (ICC) arrest warrants for Prime Minister Benjamin Netanyahu and former Defense Minister Yoav Gallant for war crimes and crimes against humanity issued last month offer real hope of long-overdue justice for victims. States must demonstrate their respect for the court...

With Trump’s Re-Election, a Venezuela Invasion Could Be On the Cards

The re-election of Donald Trump to the presidency of the United States has many in Venezuela extremely concerned. From assassinations, terror campaigns, sanctions and coups, the first Trump administration tried everything short of a full-scale invasion of the country. With a cabinet full of hawks, MintPress assesses the potential for a future U.S. intervention in Venezuela.   Part 4 - Sanctions, Piracy, and Kidnapping The most far-reaching U.S. action against Venezuela, however, has been the punishing sanctions regime. The economic blockade of the country – which includes intimidating foreign nations and businesses into ceasing trading with Venezuela – devastated the country, leading to huge shortages of goods. Although some sanctions have been in place since 2004, they were drastically expanded under the Trump administration. Alfred de Zayas, an (American) United Nations Special Rapporteur who visited the country in 2018, likened the blockade to a “Medieval Siege” and estimated th...