Skip to main content

“Αντάρτικο” κατά της ευρω-δικτατορίας

του system failure

Τώρα που και ο πιο δύσπιστος έχει καταλάβει ότι βιώνουμε έναν αδυσώπητο οικονομικό πόλεμο, θα ήταν μάλλον αφελές να πιστεύει σε "έντιμες συμφωνίες" με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Δικτατορίας (ΕΧΔ) και της διεθνούς χρηματοπιστωτικής μαφίας. Δεν βρισκόμαστε σε κανονικές συνθήκες, αλλά σε συνθήκες οικονομικού πολέμου και είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε απόλυτα.

Είναι φανερό ότι ο Τσίπρας έχει εντελώς λάθος αντίληψη και προσέγγιση στο όλο ζήτημα. Παρόλο που ο ίδιος παραδέχθηκε το μεγάλο του λάθος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, φαίνεται να πιστεύει πραγματικά ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει και να θυμηθεί την αυθεντική ανθρωπιστική της υπόσταση, με την ταυτόχρονη διατήρηση του ευρώ και της ευρωζώνης. Όπως πολύ σωστά τονίζει συνεχώς και ο Κώστας Λαπαβίτσας, κάτι τέτοιο είναι απλά αδύνατο.

Έχει γίνει ξεκάθαρο, ότι η ευρωζώνη είναι ένας μηχανισμός πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε το σχέδιο μιας βίαιης ομοσπονδιοποίησης με βάση τους πιο σκληρούς νεοφιλελεύθερους όρους, προκειμένου να προστατευτούν και να ενισχυθούν τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής οικονομικής ολιγαρχίας, δηλαδή των μεγάλων τραπεζικών καρτέλ και των εταιρικών λόμπι, τα οποία ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το Γερμανικό κεφάλαιο. Γι'αυτό ακριβώς το λόγο, έχει αποκτήσει και τα χαρακτηριστικά μιας ολοκληρωτικής χρηματοπιστωτικής δικτατορίας.

Άρα, το να πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη διατηρώντας το ευρώ και την ευρωζώνη, είναι σαν να πιστεύει ότι μπορεί να μεταμορφώσει την άσχημη και κακιά μάγισσα σε μια όμορφη και καλή βασιλοπούλα, χρησιμοποιώντας το μαγικό ραβδί της μάγισσας. Είναι πρακτικά αδύνατο.

Η νέα Ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να είναι από την αρχή πιο επιθετική και να περνάει με γρήγορους ρυθμούς νομοσχέδια που θα γκρέμιζαν προοδευτικά τον μνημονιακό εφιάλτη και θα έκαναν τη ζωή δύσκολη για τους εκπροσώπους της ΕΧΔ. Ο Τσίπρας φάνηκε να φοβήθηκε και σύρθηκε σε μια 6μηνη διαπραγμάτευση που, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, προκάλεσε σημαντική φθορά στην κυβέρνηση και έφερε μια ταπεινωτική ανακωχή.

Όμως η όλη διαδικασία έφερε και ένα πολύ μεγάλο κέρδος, που είναι η ανάδειξη του πραγματικού ρόλου της ευρωζώνης και της Γερμανικής ηγεσίας, καθώς και τα πρώτα ρήγματα στα σαθρά θεμέλια της ΕΧΔ. Ένα κέρδος που μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί στο άμεσο μέλλον και να αποδειχθεί καθοριστικό για την αλλαγή πορείας της Ευρώπης.

Τι θα μπορούσε να γίνει από δω και πέρα; Στην Ελλάδα, θα πρέπει να οργανωθεί ένα "αντάρτικο" κατά της ΕΧΔ σε δύο βασικά μέτωπα.

Στο μέτωπο εντός κυβέρνησης, θα πρέπει τα στελέχη της να κινηθούν πιο τολμηρά και επιθετικά, περνώντας νομοσχέδια με ταχύτατους ρυθμούς από την "πίσω πόρτα" ως αντίβαρο στα καταστροφικά μέτρα που επιβάλει το νέο μνημόνιο. Δεν είναι απαραίτητο τα μέτρα αυτά να είναι καθαρά οικονομικής φύσης. Για παράδειγμα, ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο που έπρεπε ήδη να έχει ψηφιστεί (και το είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά), αφορά την αυτοδιαχείριση των χρεοκοπημένων εταιριών από τους εργαζόμενους (υπόθεση ΒΙΟΜΕ). Πρέπει η κυβέρνηση να ψηφίσει άμεσα νομοσχέδιο που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα παρακάμπτει την όποια γραφειοκρατία.

Στο μέτωπο εκτός κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την αντίσταση με συνεχείς κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποτρέψουν το ξεπούλημα των εταιριών κομβικής σημασίας υπό δημόσιο έλεγχο, όπως το νερό και η ενέργεια.

Με λίγα λόγια, τα συνδικάτα πρέπει να κυρήξουν πόλεμο κατά των αποικιοκρατών και η κυβέρνηση να περνάει αντιμνημονιακά νομοσχέδια με φρενήρεις ρυθμούς.

Για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να υπάρξει συνοχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να διασπαστεί, γιατί θα κινδυνεύσει να πέσει στην παγίδα που του έχει στήσει η εγχώρια ολιγαρχία σε συνεργασία με την ΕΧΔ και να μεταλλαχθεί οριστικά σε ένα σοσιαλδημοκρατικό συστημικό κόμμα. Από κει και πέρα δεν θα υπάρχει επιστροφή. Η Αριστερά θα έχει υποστεί μια συντριπτική ήττα. Μετά το κρίσιμο συνέδριο του Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ενωμένος, γιατί οι Ισπανικές και οι Πορτογαλικές εκλογές ακολουθούν αμέσως μετά και μπορεί τα αποτελέσματά τους να σημάνουν την αρχή αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη.

Είναι αυτονόητο ότι ταυτόχρονα με όλα αυτά, πρέπει να οργανωθεί ένα άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο εξόδου από το ευρώ.

Comments

 1. Anonymous2/8/15 04:16

  Σήμερα, ένας νεαρός πρώην μεξικάνικο κάθισε στα σκαλοπάτια μου και έπαιζε κιθάρα. Ήμουν μια κοινή λαϊκή πότισμα των τροφίμων και ινών. Η μουσική ήταν reggae. Θα συμπληρωθεί το νεαρό άνδρα και στη συζήτηση που ακολουθεί ανακάλυψε ότι γεννήθηκε στην ομοσπονδιακή περιφέρεια του Μεξικού. Του είπα την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδα, όπως το αντιλαμβάνομαι, νεοαποικιακή λιτότητας προς όφελος των λίγων.

  Κατάλαβε η ιδέα μου, εντελώς. Τον ενθάρρυνα να διατηρηθεί η ισπανική του και να μάθει πορτογαλικά. Είναι δυνατόν διπλωμάτης, ένας νέος άνθρωπος της ζήτησης. Λέμε μια νέα ιστορία.

  Αθήνα ξεκινάει ένα δέκα χιλιάδες χρόνια πολιτιστικής άνθιση.

  ReplyDelete
 2. Αυτό το σχόλιο τι είναι; Αυτόματη μετάφραση από κάπου ή αυτόματη παράλειψη κάθε δεύτερης γραμμής;

  ReplyDelete
 3. Είναι το σχόλιο ενός αλλοδαπού που ξέρει πολύ λίγα ελληνικά.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ο πραγματικός λόγος που το καθεστώς Μητσοτάκη επιθυμεί διακαώς την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων παραβιάζοντας το σύνταγμα

 του system failure   Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο , μπορούμε να δούμε τη σημερινή κατάσταση στην άκρως νεοφιλελεύθερη Αμερική, για να καταλάβουμε το βαθμό αποτυχίας του ιδιωτικού μοντέλου στα πανεπιστήμια. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αμερικανική νεολαία είναι τα φοιτητικά χρέη. Πολλοί μάλιστα μιλούν για την επόμενη μεγάλη φούσκα που είναι έτοιμη να σκάσει και που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χειρότερη από τη φούσκα των στεγαστικών δανείων που συμπαρέσυρε την παγκόσμια οικονομία το 2008.  Η επιβολή του μοντέλου της ελεύθερης αγοράς στην ανώτατη εκπαίδευση, σε συνδυασμό με ορισμένες ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας, δημιούργησε μια ολόκληρη γενιά ανέργων με πανεπιστημιακού επιπέδου γνώσεις, οι οποίοι δυσκολεύονται όλο και πιο πολύ να βρουν δουλειά ανάλογη των προσόντων και δεξιοτήτων τους. Στην Αμερική τους αποκαλούν πλέον 'hyper-educated poor'. Το όλο και πιο σαθρό αυτό σύστημα βασίζεται αποκλειστικά στο κυνήγι το

Israel is a European Invention & Gaza Genocide Was Made in West, w/ MEPs Clare Daly & Mick Wallace

BreakThrough News   Why does Europe support Israel so much? What does Europe gain from the occupation of Palestine and further escalation across the Middle East? How much of this is Europe following its own interests versus being subservient to US imperial designs in the region, as we’ve seen with Ukraine? Is Europe actually united on this or are there segments of the body politic that disagree with the US and Israel’s imperialist aims in Gaza? Does the EU have any awareness of its own hypocrisy? And are there consequences for those who speak out against the status quo?  

Israeli Cabinet Members Join Event Calling for Ethnic Cleansing & Resettlement of Gaza

Democracy Now!  An Israeli reporter covered a major conference in Jerusalem calling for Palestinians to be removed from Gaza in order to rebuild Jewish settlements. The conference was attended by about a third of the Israeli Cabinet, including Finance Minister Bezalel Smotrich and National Security Minister Itamar Ben-Gvir, both of whom have long been involved in the extremist settler movement in the West Bank.    Conference-goers were greeted by a huge map of planned illegal settlements in Gaza, and the atmosphere was joyful and celebratory, in contrast to what Israeli journalist Oren Ziv with +972 Magazine says is a somber atmosphere in Israeli public life following the October 7 Hamas attack. “ This is not just a bunch of extremists; it’s the government, ” adds Palestinian physician and activist Mustafa Barghouti in Ramallah.  

Πώς ο Γκρίνμπεργκ μπορεί να θάψει το καθεστώς Μητσοτάκη

του system failure    Είναι ξεκάθαρο ότι η αναμφίβολη πρωτοκαθεδρία του καθεστώτος Μητσοτάκη οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε μια άκρως επιθετική επικοινωνιακή εκστρατεία που είχε καταφέρει μέχρι στιγμής να κρύβει κάτω από το χαλί (τουλάχιστον ως ένα βαθμό) τον αυταρχισμό και τη διαφθορά του καθεστώτος, καθώς και τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζει.  Και δεν είναι πλέον μυστικό, ότι ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από αυτή την εκστρατεία είναι ο Αμερικανός δημοσιοσχετίστας, Σταν Γκρίνμπεργκ .    Όμως καθώς το καθεστώς επαναπαύθηκε στις δάφνες της νίκης των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, τα μεγάλα προβλήματα συνέχισαν να συσσωρεύονται και φάνηκε ότι το καθεστώς είτε δεν ήθελε, είτε δεν μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει. Έτσι, είδαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έρχονται τα πρώτα σημαντικά πλήγματα στην πρωτοκαθεδρία του, μέσα από τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Παρόλα αυτά, η αλαζονεία των καθεστωτικών στελεχών παρέμεινε αμετάβλητη, καθώς θεώρησαν ότι η τραγωδία των Τ

Omali Yeshitela, Facing 15-Years for “Pro-Russian Propaganda”

Glenn Greenwald 

Israel’s Looming Invasion of Rafah is the “Worst-Case Scenario”

Democracy Now!   The United States, the European Union and countries around the world are warning Israel against a ground invasion of Rafah in southern Gaza. As Palestinian human rights attorney Noura Erakat says: “ This is disproportionate, excessive force that is meant to terrorize a population, ” and “ Israel must stop its genocidal campaign now. ” Erakat also responds to news that one of President Biden’s top foreign policy aides has admitted the administration has made “missteps” in the Middle East, and discusses calls to stop arms transfers under international law to prevent war crimes.

'Clearly a victory for Russia' as ICJ dismisses bulk of Ukraine's terror case against Russia

FRANCE 24 English   The United Nations' top court on Wednesday mostly rejected Ukraine's claims that Russia was financing "terrorism" in eastern Ukraine, saying only that Moscow had failed to investigate alleged breaches. Fernande Van Tets, FRANCE 24’s correspondent in the Netherlands, reports from The Hague on why this ruling is such a victory for Russia.

The truth about Alexei Navalny

Glenn Greenwald / Dangerous Ideas with Lee Camp / The Hill /  

Day 1761: Julian Assange still in prison and under slow-motion execution by the Anglo-American imperialist criminals

failed evolution   On 11 April 2019, the Ecuadorian government of traitor Lenin Moreno, invited the Metropolitan Police into the Ecuadorian embassy in London, and they arrested Julian Assange . Since then, Assange is kept in Belmarsh high security prison in London, without actual charges.   The real reason world's number one political prisoner is still kept in this high security prison, is because he exposed horrendous war crimes carried out by the US imperialists and their allies.   The ruthless Western imperialist regime wants to punish the No1 real journalist in the world and make him an example for any Whistleblower or real journalist who will attempt to expose its big crimes in the future.   And the Anglo-American axis has now become officially a fascist coalition , framed by the rest of its Western pets. UK's Home Secretary Priti Patel, one of the most ruthless ever, decided to extradite Julian Assange to US. No surprise of course. The only question we had in mind is

Study Finds Media Giants New York Times, CNN, and Fox News Pushing for US War in Yemen

by Alan Macleod  Part 2 - Biased Reporting MintPress conducted a study of four leading American outlets: The New York Times , CNN, Fox News and NBC News. Together, these outlets often set the agenda for the rest of the media system and could be said to be a reasonable representation of the corporate media spectrum as a whole. Using the search term “Yemen” in the Dow Jones Factiva global news database, the fifteen most recent relevant articles from each outlet were read and studied, giving a total sample of 60 articles. All articles were published in January 2024 or December 2023. The study found the media wildly distorted reality, presenting a skewed picture that aided U.S. imperial ambitions. For one, every article in the study (60 out of 60) used the word “Houthis” rather than “Ansar Allah” to describe the movement which took part in the Yemeni Revolution of 2011 and rose up against the government in 2014, taking control of the capital Sanaa, becoming the new de facto government. Ma