Skip to main content

Σκληρή ανακωχή με την ευρωδικτατορία και προετοιμασία για την επόμενη μάχη

του system failure

Παρόλα τα λάθη τακτικής από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, σ'αυτόν τον ανελέητο πόλεμο που εξαπέλυσαν οι δανειστές και οι εγχώριοι υποστηρικτές τους, αποδείχθηκε πως ο Τσίπρας είχε πολύ λίγα περιθώρια ελιγμών. Ειδικά μετά τον ωμό εκβιασμό για κλείσιμο της κάνουλας της ρευστότητας και το κλείσιμο των τραπεζών, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής δικτατορίας (ΕΧΔ) έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι ακόμα και να καταργήσουν κάθε πρόσχημα, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους.

Ο Τσίπρας αναγκάστηκε σε μια σκληρή συνθηκολόγηση, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να πάρει κάποιες ανάσες και να προετοιμαστεί η κυβέρνηση για την επόμενη μάχη του πολέμου. Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε δυναμικά, παίρνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά οι δανειστές, παρά την αρχική αμηχανία τους, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο του "εικονικού πνιγμού" προκειμένου να αποτρέψουν τον "επικίνδυνο" εκτροχιασμό των σχεδίων τους από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Η συνθηκολόγηση σ'αυτή τη φάση ήρθε μοιραία, καθώς αποδείχθηκε πως η κυβέρνηση ήταν αδύνατον να προετοιμαστεί σε πρακτικό επίπεδο, για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, που θα αποτελούσε ένα πραγματικό διαπραγματευτικό όπλο, αν οι δανειστές καταλάβαιναν ότι όντως υπήρχε ένα τέτοιο καλά οργανωμένο σχέδιο, έτοιμο να εφαρμοστεί.

Προφανώς, το έδαφος που είχε ναρκοθετηθεί πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και η ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε κα'θόλη τη διάρκεια των έξι μηνών, τόσο από τους πιστωτές, όσο και από την τρόικα εσωτερικού, την τραπεζομιντιακή δικτατορία και τους ολιγάρχες, είχε σαν στόχο ακριβώς να μην αφήσει κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να σχεδιάσει όπως θα ήθελε, μια πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη. Μια έξοδος, που θα αποδεικνύονταν πρώτα απ'όλα καταστροφική για τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής και εγχώριας πλουτοκρατίας.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, η τακτική της κυβέρνησης να “τρέξει” ζητήματα όπως η επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους και η εξεταστική για τα μνημόνια, ήταν σωστή, καθώς πανικόβαλε αρχικά τους εκπροσώπους της ΕΧΔ εντός και εκτός Ελλάδας και τους ανάγκασε να πετάξουν και το τελευταίο φύλο συκής μπροστά στον κίνδυνο ανατροπής των σχεδίων τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εβδομάδα απροκάλυπτης προπαγάνδας που επιχείρησε η ντόπια ολιγαρχία σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους γραφειοφασίστες, προκειμένου να τρομοκρατήσουν την κοινή γνώμη ώστε να ψηφίσει υπέρ του "Ναι" στο δημοψήφισμα. Ήταν τόσο εξόφθαλμη η αγωνία τους, ώστε κατάφεραν να κάνουν τον λαό να πάει με θυμό στην κάλπη για να ψηφίσει "Οχι", μετά και την επιστράτευση των πολιτικών απολιθωμάτων υπέρ του "Ναι", που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κατάντια της χώρας.

Έτσι, παρά την, έστω ταπεινωτική, ανακωχή, η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να πετύχει δύο πολύ σημαντικά πράγματα μέχρι στιγμής.

Το πρώτο, ήταν ότι κατάφερε να διεθνοποιήσει το Ελληνικό ζήτημα, φέρνοντας στην επιφάνεια εγγενείς αδυναμίες του σαθρού ευρωζωνικού οικοδομήματος και αναδεικνύοντας τις μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ συμμάχων που ήταν κρυμμένες κάτω από το χαλί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ στην Γερμανία υπό τον φόβο γεωπολιτικών κυρίως αναταράξεων, μέσα από ένα Grexit. Σχέσεις που είχαν ήδη δοκιμαστεί λόγω του σκανδάλου των παρακολουθήσεων από την NSA και άλλων αντικρουόμενων συμφερόντων.

Πιο σημαντική βέβαια ήταν η ανάδειξη των αντιθέσεων μέσα στον, υποτίθεται συμπαγή, Γαλλο-Γερμανικό άξονα. Η αντίδραση Ολάντ στα σχέδια του Σόιμπλε ήταν χαρακτηριστική, καθώς ένιωσε ότι απειλείται ο ρόλος της Γαλλίας από μια αδιάλλακτη Γερμανική ηγεσία που έδειχνε ότι ήθελε να πάρει την αποκλειστική διαχείριση του σαθρού ευρωζωνικού οικοδομήματος. Όλα αυτά βέβαια υπό το ασφυκτικό μαρκάρισμα των εθνικιστών της Λεπέν, που θέλουν με κάθε τρόπο να αποκρούσουν τον εφιάλτη της Γερμανικής ηγεμονίας.

Ίσως η πιο χαρακτηριστική ένδειξη του ρήγματος μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας, ήταν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων σε Μέρκελ-Ολάντ. Οι ερωτήσεις των Γερμανών δημοσιογράφων προς την Μέρκελ, εστιάστηκαν στο είδος των εγγυήσεων που θα εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα πάρει τα επιβαλλόμενα μέτρα. Αντίθετα, οι ερωτήσεις των Γάλλων δημοσιογράφων προς τον Ολάντ, εστιάστηκαν στην απαίτηση εγγυήσεων δημόσιας περιουσίας από τους δανειστές και στην αρχική απαίτηση Σόιμπλε για ταμείο αποκρατικοποιήσεων με έδρα εκτός Ελλάδας. Ήταν φανερή η αγωνία τους μπροστά στις σκληρές απαιτήσεις των Γερμανών, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να έρθει η σειρά της Γαλλίας.

Το δεύτερο και κυριότερο που πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα, ήταν ότι κατάφερε να αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο της ευρωδικτατορίας, πέρα από κάθε αμφιβολία, ακόμα και για τους πιο δύσπιστους. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα από αντιδράσεις ανθρώπων στα social media που μιλάνε για πραξικόπημα κατά της Ελλάδας. Είναι φανερή η μεταστροφή της κοινής γνώμης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ της Ελλάδας, καθώς βλέπει με τρόμο το μέλλον που επιφυλάσσει στους Ευρωπαίους πολίτες η χρηματοπιστωτική δικτατορία της ευρωζώνης. Ο απροκάλυπτος, ωμός εκβιασμός των γραφειοφασιστών με τη βοήθεια της ΕΚΤ, μπορεί να αποβεί επιζήμιος και για υποψήφια προς ένταξη μέλη, καθώς οι λαοί που θέλουν να ενταχθούν, βλέπουν ότι το τίμημα είναι πολύ βαρύ. Η ζημιά που έγινε λοιπόν είναι διπλή.

Από δω και πέρα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει από τον Τσίπρα, είναι να κάνει επιτέλους πράξη αυτό που υποσχέθηκε μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων. Δηλαδή να πολεμήσει την ολιγαρχία, να πατάξει τη διαφθορά και να μεταφέρει τα βάρη και στους έχοντες. Έτσι θα μπορέσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που έχασε απέναντι σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας που τον στήριξε και που δικαιολογημένα δυσανασχετεί με την ταπεινωτική αυτή συμφωνία.

Το δεύτερο, είναι να ετοιμαστεί ένα σχέδιο εξόδου από το ευρώ και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, που θα λύνει πρακτικά ζητήματα και θα έχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Πρέπει να σχηματιστεί μια ομάδα που θα ασχολείται αποκλειστικά με τον σχεδιασμό αυτό κάτω από άκρα μυστικότητα, ώστε να μην ναρκοθετηθεί από τους ολιγάρχες και να μπορεί να εφαρμοστεί ανά πάσα στιγμή. Ιδανικός ως επικεφαλής της ομάδας αυτής φαίνεται να είναι ο Κώστας Λαπαβίτσας.

Εφόσον περάσει η συμφωνία και δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις, είναι σίγουρο ότι οι δανειστές θα επανέλθουν απαιτώντας νέα μέτρα, γιατί θέλουν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια του πειράματος. Είναι σίγουρο ότι θα ασκήσουν νέες ασφυκτικές πιέσεις, γι'αυτό η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα και επιθετικά, ψηφίζοντας παράλληλα νομοσχέδια κατά της ολιγαρχίας και της διαφθοράς και να προετοιμαστεί για την τελική ρήξη.

Είναι σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ενωμένος με την Αριστερή πλατφόρμα στις τάξεις του. Θα έρθει η στιγμή που θα παίξει τον ρόλο της στον σκληρό πόλεμο κατά της ευρωδικτατορίας. Κάθε άλλο σενάριο οδηγεί στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και σε κυβερνήσεις εκτρώματα όπως σχεδιάζουν οι πλουτοκράτες.

Comments

Popular posts from this blog

UN says Israel is committing crimes against humanity & 'extermination' in Gaza

Geopolitical Economy Report   The United Nations Human Rights Council published a report that concluded that Israel has committed war crimes and "the crimes against humanity of extermination" in Gaza. Ben Norton analyzes the statements by UN legal experts.

Day 1900: Julian Assange still in prison and under slow-motion execution by the Anglo-American imperialist criminals

failed evolution   On 11 April 2019, the Ecuadorian government of traitor Lenin Moreno, invited the Metropolitan Police into the Ecuadorian embassy in London, and they arrested Julian Assange . Since then, Assange is kept in Belmarsh high security prison in London, without actual charges.   The real reason world's number one political prisoner is still kept in this high security prison, is because he exposed horrendous war crimes carried out by the US imperialists and their allies.   The ruthless Western imperialist regime wants to punish the No1 real journalist in the world and make him an example for any Whistleblower or real journalist who will attempt to expose its big crimes in the future.   And the Anglo-American axis has now become officially a fascist coalition , framed by the rest of its Western pets. UK's Home Secretary Priti Patel, one of the most ruthless ever, decided to extradite Julian Assange to US. No surprise of course. The only question we had in mind is

Exposed: How Biden & Ukraine’s Fascists Worked Together to Block Peace with Russia

BreakThrough News   Newly released treaty negotiation documents show that Ukraine and Russia were very close to ending the war—more than two years ago, in April 2022. But U.S. imperialists and NATO have worked with and strengthened the right-wing in Ukraine to achieve their long-term goals in the region, including endless war, no matter how many people die. Brian Becker is joined by Eugene Puryear, co-host of The Freedom Side , to discuss the newly revealed documents showing how the Ukraine war nearly ended two years ago but were sabotaged by the intervention of the White House and the Ukrainian far-right. They discuss how Ukraine’s economy has been totally mortgaged to U.S. and European interests. 

BlackRock & Wall Street banks are profiting from Israel's crimes in Gaza, UN says

Geopolitical Economy Report  Top UN human rights experts called on Western weapons corporations to stop sending arms to Israel, saying they could be complicit in war crimes. Asset managers like BlackRock and Wall Street banks are also profiting. Ben Norton looks at the evidence.

Socialism or Barbarism: What’s at Stake in this Election & Beyond

Double Down News   Roger Waters meets Fiona Lali. Fiona Lali is the independent candidate for Stratford & Bow.   https://www.fionalalircp.com 

Israeli documents show expansive government effort to shape US discourse around Gaza war

As the Gaza war rages, Israeli funds target US college campuses and push to redefine antisemitism in US law   by Lee Fang and Jack Poulson   Part 3 - Substantial Israeli government involvement in American politics   Haaretz and the New York Times recently revealed that Chikli’s ministry had tapped a public relations firm to secretly pressure American lawmakers. The firm used hundreds of fake accounts posting pro-Israel or anti-Muslim content on X (formerly Twitter), Facebook and Instagram. (The diaspora affairs ministry denied involvement in the campaign, which reportedly provided about $2m to an Israeli firm for the social media posts.) But that effort is only one of many such campaigns coordinated by the ministry, which has received limited news coverage. The ministry of diaspora affairs and its partners compile weekly reports based on tips from pro-Israel US student groups, some of which receive funding from Israeli government sources . For example, Hillel International, a co-foun

Israeli documents show expansive government effort to shape US discourse around Gaza war

As the Gaza war rages, Israeli funds target US college campuses and push to redefine antisemitism in US law   by Lee Fang and Jack Poulson   Part 1 - Redefining antisemitism   Last November, just weeks into the war in Gaza, Amichai Chikli, a brash, 42-year-old Likud minister in the Israeli government, was called into the Knesset, Israel’s parliament, to brief lawmakers on what could be done about rising anti-war protests from young people across the United States, especially at elite universities. “ I’ve said it before, and I’ll say it again now, that I think we should, especially in the United States, be on the offensive,” argued Chikli. Chikli has since led a targeted push to counter critics of Israel. The Guardian has uncovered evidence showing how Israel has relaunched a controversial entity as part of a broader public relations campaign to target US college campuses and redefine antisemitism in US law. Seconds after a smoke alarm subsided during the hearing, Chikli assured the l

Συνασπισμός προοδευτικών δυνάμεων με ηγέτη τον Γιάνη Βαρουφάκη

... για να γλιτώσει η χώρα μια και καλή από τη Μητσοτακική λαίλαπα   failed evolution   Η διάσπαση του κεντροαριστερού χώρου καλά κρατεί, όπως ακριβώς ήθελε η ντόπια ολιγαρχία.   Ο στόχος όμως της στρατηγικής ήττας ΣΥΡΙΖΑ και η επαναφορά ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέτυχε και πάλι.  Απέτυχε και η απομάκρυνση Μητσοτάκη από την ηγεσία της ΝΔ και ύστερα από αυτό το Βατερλό στις ευρωεκλογές, οι ολιγάρχες θα πρέπει να είναι στα κάγκελα και να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οπότε χρειάζονται νέα εναλλακτική. Επιχειρήθηκε άλλο σχέδιο, την τελευταία στιγμή και στο πόδι, με βάση το οποίο οι αποστάτες της ΝΕΑΡ θα πήγαιναν στο ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε το ΠΑΣΟΚ με τις έδρες τους, να έκλεβε και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απλά, γρήγορα και εύκολα. Το σενάριο διαδόθηκε από καθεστωτικά φερέφωνα που προσπάθησαν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα. Φαίνεται ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, κάηκε γρήγορα. Επιχειρείται τώρα νέο σχέδιο με σύνθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ε

What UK did in Gaza is SHOCKING & no one's allowed to talk about it

Double Down News   EXPOSED: Britain's Secret Role in Gaza  

De-dollarization is growing: Even the US Federal Reserve (reluctantly) admits it

Geopolitical Economy Report Countries around the world are seeking alternatives to the US dollar. IMF economists say de-dollarization is "broad-based". The Federal Reserve reluctantly admits that it is happening. Ben Norton analyzes the latest research.