Skip to main content

Το σύστημα εξαπολύει νέα μεγάλη επίθεση κατά της Ελλάδας

Στόχος: Η λαϊκή αποδοχή της κυβέρνησης Τσίπρα

του system failure

Το νέο "αφήγημα" από τα κυρίαρχα μίντια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει παραδοθεί πλήρως στις επιταγές των ευρωκρατών και της Γερμανικής ηγεσίας, πράγμα το οποίο είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Η προπαγάνδα είναι τόσο έντονη, που οι αξιωματούχοι της Ελληνικής κυβέρνησης δυσκολεύονται να διαψεύδουν κάθε φορά όλον αυτό τον βομβαρδισμό ψευδών ειδήσεων, διαστρεβλώσεων και ανακριβειών.

Ένα μόνο παράδειγμα, αποτελεί η ψευδής πληροφορία σύμφωνα με την οποία, ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν έτοιμος να αντικατασταθεί από τον Γιάννη Δραγασάκη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ορισμένα μίντια μετέδωσαν την είδηση υπονοώντας ότι αυτό έγινε μετά από απαίτηση των δανειστών, καθώς ο Δραγασάκης εμφανίζεται ως περισσότερο έμπειρος και μετριοπαθής. Ο Δραγασάκης βέβαια, το διέψευσε αμέσως.

Ο στόχος αυτής της ψευδούς ροής πληροφορίας ήταν διπλός. Ο πρώτος στόχος ήταν να δοθεί η εντύπωση ότι η Ελληνική κυβέρνηση υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών, όχι μόνο στο επίπεδο των όρων της συμφωνίας, αλλά και στο επίπεδο της επιλογής των διαπραγματευτών. Ο δεύτερος στόχος ήταν να διαρραγεί το συμπαγές μέτωπο μέσα στην Ελληνική κυβέρνηση, το οποίο ήδη δοκιμάζεται από την "γκρίνια" της Αριστερής πλατφόρμας.

Η Ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο κατάφερε να πετύχει μια 4μηνη περίοδο εκεχειρίας που θα της επιτρέψει να προετοιμαστεί καλύτερα για ένα ενδεχόμενο Grexit, αλλά το κατάφερε και με εντελώς διαφορετικούς όρους σε σχέση με αυτούς που είχαν τεθεί στο χρονοδιάγραμμα του Ελληνικού πειράματος.

Ας θυμηθούμε ότι, ορισμένες βασικές προϋποθέσεις του τελικού σταδίου του πειράματος, ήταν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε μια επιχείρηση τύπου Treuhand (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/04/treuhand.html), η περαιτέρω συρρίκνωση του κατώτατου μισθού στα 300 ευρώ (http://failedevolution.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html) και η περαιτέρω συρρίκνωση των συντάξεων και του κοινωνικού κράτους. Το σύστημα εξαπέλυσε έναν πόλεμο προπαγάνδας προκειμένου να βοηθήσει την κυβέρνηση Σαμαρά να παραμείνει στην εξουσία, ενώ πρόσφατα ο Τσίπρας αποκάλυψε τον βρόμικο πόλεμο εναντίον της κυβέρνησής του, από τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, με τη συνδρομή Σαμαρά. (http://tvxs.gr/news/ellada/sxedio-anatropis-kai-i-antidrasi-samara)

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της λίστας Βαρουφάκη, είναι ότι περιέχει ένα ξεχωριστό τμήμα που αναφέρεται στην ανθρωπιστική κρίση, πράγμα που σημαίνει ότι, στην ουσία, οι δανειστές αποδέχτηκαν επισήμως ότι το προηγούμενο πρόγραμμα έχει αποτύχει. Η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση νομοσχεδίων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ενώ γίνονται και κινήσεις προς την κατεύθυνση του λογιστικού ελέγχου του δημόσιου χρέους. Οι κινήσεις για ιδιωτικοποιήσεις σε νευραλγικούς τομείς, όπως το νερό και η ενέργεια, έχουν σταματήσει.

Με βάση το νέο "αφήγημα", το σύστημα προσπαθεί να περάσει προς τα έξω την εικόνα ότι η τρόικα επέστρεψε στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα. Η εικόνα των υπαλλήλων μεσαίας βαθμίδας, με το αλαζονικό ύφος, που υποδείκνυαν στους υπουργούς ποια νομοσχέδια πρέπει να περάσουν, έχει τελειώσει. Αλλά το κυριότερο είναι, ότι οι αξιωματούχοι της Ελληνικής κυβέρνησης γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει και δεν πρόκειται να ανεχτούν μια ανάλογη κατάσταση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δηλώσεις Κοτζιά το 2011, ο οποίος είχε περιγράψει την τρόικα ως "μαγαζάκι" συγκεκριμένων συμφερόντων και επαληθεύτηκε τρία ολόκληρα χρόνια αργότερα και μάλιστα από στέλεχος της κυβέρνησης Σαμαρά: http://failedevolution.blogspot.gr/2014/03/blog-post_12.html

Μετά απ'όλα αυτά, τρία βασικά ερωτήματα απορρέουν από την όλη ιστορία. Πρώτον, γιατί οι δανειστές τελικά υποχώρησαν αρκετά στις Ελληνικές γραμμές; Δεύτερον, γιατί χρησιμοποιούν την δεδομένη χρονική στιγμή, τέτοιου είδους προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία η Ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που κυρίως υποχώρησε; Τρίτον, ποιοι είναι οι φορείς αυτής της προπαγάνδας;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα θα πρέπει να αναζητηθεί κυρίως στον πολιτικό βραχίονα του κυρίαρχου συστήματος στις Βρυξέλλες. Το πιο προφανές συμπέρασμα, είναι ότι οι πολιτικοί έχουν απορρυθμίσει το σύστημα σε τέτοιο βαθμό, που στην πραγματικότητα δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα του τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση Ελληνικού "ατυχήματος". Τα περισσότερα σενάρια μια τελικής χρεοκοπίας εντός ευρωζώνης μοιάζουν καταστροφικά για τα σχέδιά τους, όπως και η περίπτωση ενός Grexit. Επομένως, η επιμονή σε μια άκαμπτη στάση, ιδιαίτερα απέναντι στον άγνωστο Χ που είναι η παρούσα κυβέρνηση Τσίπρα, θα ήταν ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη.

Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα, είναι ότι προφανώς δεν θέλουν να δώσουν την εντύπωση στα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, που επίσης δοκιμάζονται από σκληρά μέτρα λιτότητας, ότι μπορεί να υποχωρήσουν κάτω από πιέσεις, σε περίπτωση που κάποιο μέλος επιλέξει να μην ακολουθήσει τις πολιτικές που επιβάλουν. Άρα, η μόνη επιλογή είναι να επιλέξουν ένα "αφήγημα" σύμφωνα με το οποίο η Ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που ουσιαστικά υποχωρεί. Ένα μέρος αυτής της "επιχείρησης" είναι και το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται κυρίως από την πλευρά των Γερμανών, οι οποίοι επιμένουν στον όρο "τρόικα", ειδικά όταν δίνουν συνεντεύξεις και κάνουν δηλώσεις στα κυρίαρχα μίντια.

Η απάντηση στο τρίτο ερώτημα, είναι ότι οι κύριοι φορείς αυτής της προπαγάνδας είναι φυσικά τα κυρίαρχα μίντια και οι ευρωκράτες, που ελέγχονται απόλυτα από τους τραπεζίτες και τα διάφορα λόμπι που "αλωνίζουν" στους διαδρόμους των Βρυξελλών. Κοντά σ'αυτούς, συνδράμουν και μερικοί "αναρχικοί" των αγορών, που έχουν προσαρμοστεί βολικά στη νεοφιλελεύθερη κυριαρχία και είναι άκρως εχθρικοί απέναντι στο κράτος και την προοπτική φορολόγησης διαφόρων χρηματιστηριακών συναλλαγών, προφανώς επειδή βγάζουν πολλά λεφτά.

Μια άλλη ομάδα ανθρώπων προς αυτή την κατεύθυνση, είναι αυτοί που στέκονται δογματικά απέναντι στην όποια κυβέρνηση, επειδή ενδεχομένως παραβλέπουν το γεγονός ότι η όποια νέα κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητα συνυφασμένη με το εκάστοτε σύστημα εξουσίας. Το σύστημα εξουσίας μπορεί να πολεμήσει σθεναρά οποιαδήποτε κυβέρνηση απειλεί την κυριαρχία του. Υπάρχουν βέβαια και οι άνθρωποι που ανήκουν στην άκρα Αριστερά και υιοθετούν μια τέτοια αντίληψη, απλά επειδή δεν πιστεύουν σε κανενός είδους συμβιβασμό και εκλαμβάνουν κάθε διαπραγμάτευση ως υποχώρηση.

Άρα, ο τελικός σκοπός των πλουτοκρατών, είναι κατά κάποιο τρόπο να "υπνωτίσουν" την κυβέρνηση Τσίπρα και να την σύρουν σταδιακά και ομαλά προς τις δικές τους γραμμές, έτσι ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το πείραμα χωρίς άλλες παρενέργειες. Χρησιμοποιούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία, εκβιασμούς (http://failedevolution.blogspot.gr/2015/02/blog-post_5.html) και όλων των ειδών τις τακτικές (http://failedevolution.blogspot.gr/2015/02/blog-post_39.html). Πρόκειται για μια επιχείρηση που το κυρίαρχο σύστημα ξεκίνησε πριν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/09/blog-post_17.html)

Ελπίζουν εντωμεταξύ, ότι τα ποσοστά αποδοχής της Ελληνικής κυβέρνησης θα μειώνονται συνεχώς, επειδή ακριβώς, η στήριξή της από τον λαό, είναι το κυριότερο όπλο της. Όσο η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού θα δείχνει ότι υποστηρίζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς και επιλογές και όσο πλησιάζουμε προς τις Ισπανικές εθνικές εκλογές με τους Podemos να διατηρούν το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, η προπαγάνδα θα γίνεται όλο και πιο άγρια.

Από την άλλη, ο Τσίπρας θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την 4μηνη εκεχειρία, χτίζοντας τις κατάλληλες συμμαχίες και προετοιμάζοντας όσο το δυνατόν καλύτερα τη χώρα για το ενδεχόμενο ενός Grexit. Ίσως τα πράγματα ξεκαθαρίσουν περισσότερο, μετά την επίσκεψη του στη Μόσχα τον Μάιο ...

Διαβάστε επίσης:Comments

Popular posts from this blog

The real reason Zionists and their US-Western imperialist buddies are slaughtering Palestinian children in Gaza

globinfo freexchange   Gaza is gas-rich. At least 1.4 trillion cubic feet rich. Geologists and natural resources economists have confirmed that the occupied Palestinian territory lies above sizeable reservoirs of oil and natural gas wealth, in area C of the occupied West Bank and the Mediterranean coast off the Gaza Strip. Back in 1999, the Palestinian authority signed a deal with British Gas. Just off the Gaza coast two wells were drilled. It was a multi-billion dollar gift from God and economic boom for both home and abroad.    In 2007, Hamas came to power and Israel launched an offensive on Gaza Strip, leaving behind 1,400 dead Palestinians, but taking with it the gas fields. Within a year, Israel announced the discovery of the Leviathan natural gas field, which did include Gaza's riches, valued at 453 billion dollars. But Gazans have been denied around 47 billion dollars in revenue. As for Tel Aviv, it's gunning to become a new hub.   As Andy Rowell of priceofoil.org repo

Roger Waters & Abby Martin on Gaza Genocide

Empire Files   Legendary Pink Floyd musician Roger Waters joins Empire Files to discuss his longtime advocacy for Palestine and the crisis in Gaza.       

The BANNED Video Israel Doesn't' Want You To See

Double Down News   Is this what they don't want you to know? 

Time for the anti-imperialist powers to take the keys of the planet from the declining and morally bankrupt West

It's time for China, Russia, the Global South and the Arab World to form a robust coalition with the mission to make sure that international law will truly apply to everyone   by system failure   We are witnessing a genocide in real-time. Israeli Apartheid state has launched another ethnic cleansing operation against Palestinians, not only in Gaza, but in the West Bank too. And the level of brutality of this operation shows that the Zionists of Netanyahu regime are absolutely determined this time to complete what the Israel is trying to do for decades: wipe out Palestinians from their land.   Therefore, in essence, this is just the culmination of an ongoing ethnic cleansing operation against Palestinians that is going on since 1948.   However, there are some new facts in this re-boosted cycle of violence this time, apart from the level of brutality against Palestinian civilians. One, is the fact that the US-Israeli propaganda doesn't seem to be very effective, despit

Who controls agricultural land in Ukraine?

The total amount of land controlled by oligarchs, corrupt individuals, and large agribusinesses is thus over nine million hectares, exceeding 28 percent of the country’s arable land. The rest is used by over eight million Ukrainian farmers.   Part 9 - How will the post-war reconstruction plans proposed by international financial institutions affect the agricultural sector?   Ukraine’s staggering and growing foreign debt – estimated at US$132 billion in 2020 – makes it likely that reconstruction will be dictated by international financial institutions and foreign interests, which have already indicated that they will use their leverage to further privatize numerous sectors, including agriculture.    For instance, the World Bank has asserted that Ukraine’s reconstruction must be accompanied by “ further liberalization of the agricultural land market, ” while the Ukraine Reform Tracker, presented at the Ukraine Recovery Conference in July 2022, states that the post-war moment presents th

US greenlights potential war with Iran

globinfo freexchange   Krystal Ball and Kyle Kulinski of Secular Talk , reveal how the bloodthirsty neocons in Washington DC are pushing for a war with Iran. They are rushing to blame Iran for supporting Hezbollah against Israel, while its Zionist state is carry on with the ethnic cleansing of Palestinians in Gaza and West Bank. They are just looking for a pretext to do what they always wanted for decades: invade and destroy Iran.  

How US media legitimise Israel's barbarism against the Palestinians

By presenting Israel's terror campaign against Palestinians as if it were defensible, the US media are doing their part to help it continue   by Gregory Shupak   Part 4 - An ethical veneer Similarly, The Los Angeles Times declared that " Israel has every right to use military force to prevent " attacks like the ones that Hamas carried out on 7 October and that Israel " must stay true to its values by doing everything possible to minimize the suffering of innocent Palestinian residents of Gaza. " The piece applauds Biden for saying he will ask Congress for " an unprecedented support package for Israel's defense " and for vaguely suggesting that Israel reflect on whether killing thousands of Palestinians will help it " achieve [its] objectives ". The editorial then asserts: " That Israel does not target civilians is small comfort for the families of those killed or wounded. " Perhaps the authors think it magnanimous to mention th

Gaza 'Textbook Case of GENOCIDE' - Holocaust Scholar

Owen Jones   Raz Segal - an Israeli associate professor of Holocaust and genocide studies at Stockton University in the US - is someone you need to listen to. When he uses the term 'genocide', it is not done lightly - it is with precision. Here he sets out the case that the Israeli state is committing an ongoing genocide in Gaza - and questions of intent, incitement, prevention and accountability.  

October 7 testimonies reveal Israel’s military ‘shelling’ Israeli citizens with tanks, missiles

Israel’s military received orders to shell Israeli homes and even their own bases as they were overwhelmed by Hamas militants on October 7. How many Israeli citizens said to have been “burned alive” were actually killed by friendly fire?   by Max Blumenthal   Part 2 - Israel bombs its own base, nerve center of the Gaza siege   Hamas and Palestinian Islamic Jihad (PIJ) launched Operation Al-Aqsa Flood at 6 AM on October 7, quickly overwhelming the military bases from which Israel maintain its siege of the Gaza Strip. Chief among the objectives outlined by Hamas and PIJ was the release of Palestinians imprisoned by Israel, including as many as 700 children passing through the system each year along with 1264 Palestinians currently being held without charges. The 2011 swap for Gilad Shalit, an Israeli soldier captured five years prior and released in exchange for 1027 prisoners, provided clear inspiration for Al-Aqsa Flood. By storming military bases and kibbutzes, the Palestinian militan

Zionist anti-Palestine censorship is surging

The Real News Network   Dylan Saba, a lawyer for Palestine Legal, was asked to write a piece on the silencing of pro-Palestine voices by The Guardian —only to then be informed at the last minute that his piece had been killed. Saba joins countless pro-Palestine activists and voices who have been targeted with termination, doxxing, harassment, censorship, and even death threats. Saba joins The Chris Hedges Report to discuss the intensifying war on civil liberties unfolding as public revulsion at Israel's crimes in Gaza grows.