Skip to main content

Από τον Τσίπρα ως τον Κόρμπιν και τον Σάντερς: δεν είναι αυτή η Αριστερά που θέλουμε

του system failure

Τελικά και ο Μπέρνι Σάντερς παραδόθηκε στο Αμερικανικό κατεστημένο δηλώνοντας υποστήριξη προς τον πιο αυθεντικό εκπρόσωπό του: τη Χίλαρι Κλίντον. Η κίνηση απογοήτευσε χιλιάδες υποστηρικτές του Σάντερς που περίμεναν να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα: τη δημιουργία ενός πολιτικού σχηματισμού που θα μπορούσε να διασπάσει τον δικομματικό ολοκληρωτισμό στις ΗΠΑ.

Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, όλοι οι ηγέτες της νέας Αριστεράς έχουν αυταπάτες, νομίζοντας πως μπορούν να αλλάξουν το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο κατεστημένο από μέσα. Και ενώ ξοδεύουν χρόνο και προσπάθεια σε πολιτικούς τακτικισμούς, η ακροδεξιά αρπάζει την ευκαιρία και προωθεί τη δική της ατζέντα, προσελκύοντας όλο και πιο πολλούς υποστηρικτές.

Ο Τσίπρας παραδόθηκε τελικά στους γραφειοφασίστες των Βρυξελλών και στο διευθυντήριο του Βερολίνου υπογράφοντας ένα τρίτο καταστροφικό μνημόνιο. Ελπίζει σε έναν πανευρωπαϊκό πολιτικό σεισμό που θα μπορούσε να εξαφανίσει το παλιό πολιτικό κατεστημένο. Φαίνεται ότι αυτός ο σεισμός δεν θα έρθει τόσο εύκολα, ακριβώς λόγω της συμπεριφοράς της νέας Αριστεράς. Κάτι το οποίο ούτε ο Τσίπρας, αλλά ούτε και ο Κόρμπιν ή ο Ιγκλέσιας φαίνεται να κατανοούν.

Εντωμεταξύ, η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να χαροπαλεύει εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας που επιβάλλουν οι Γερμανοί σαδο-μονεταριστές που οδηγούν το ευρω-πλοίο κατευθείαν στο παγόβουνο. Την ίδια ώρα, ο ακροδεξιός εξτρεμισμός περιμένει στη γωνία για να αρπάξει την εξουσία μέσα σ'αυτό το συνεχιζόμενο χάος και την αβεβαιότητα.

Οι μηχανισμοί του κατεστημένου ξέρουν καλά το παιχνίδι. Αυτό που φοβάται η Αριστερά, όπως ο διάβολος το λιβάνι, είναι μη τυχόν χρεωθεί ότι διολισθαίνει στις αξίες της ακροδεξιάς. Έτσι, το κατεστημένο ήταν έτοιμο να τραβήξει τη σκανδάλη σε περίπτωση που ο Τσίπρας, ο Κόρμπιν, ή, ο Ιγκλέσιας "τολμούσαν" να υποστηρίξουν την ψήφο υπέρ του Brexit, ακόμα και μέσα από μια καθαρά Αριστερή προοπτική. Οι μηχανισμοί προπαγάνδας θα τους κατηγορούσαν ότι σέρνονται πίσω από τους ακραίους εθνικιστές και την ακροδεξιά. Ακόμα και τώρα, παρόλο ο Κόρμπιν τάχθηκε ξεκάθαρα κατά του Brexit, οι εσωτερικοί αντίπαλοί του στο Βρετανικό Εργατικό Κόμμα ζητούν επίμονα την "κεφαλήν του επί πίνακι".

Κάτι παρόμοιο συνέβη με τον Σάντερς. Τα συστημικά ΜΜΕ ήταν έτοιμα να εξαπολύσουν φουλ επίθεση εναντίον του σε περίπτωση που τολμούσε να μην δηλώσει υποστήριξη προς τη Χίλαρι Κλίντον. Θα χρησιμοποιούσαν το κλασικό επιχείρημα, ανόητα απλοποιημένο μέσα από ένα λογικό άλμα: δεν υποστηρίζεις την Χίλαρι = είσαι υπαίτιος για την άνοδο του Τραμπ στην εξουσία.

Αναπόφευκτα, ο Σάντερς στράφηκε αποκλειστικά στους πολιτικούς τακτικισμούς. Θεώρησε προφανώς χρησιμότερο να υποστηρίξει τελικά την Κλίντον, έτσι ώστε να συνεχίσει τον αγώνα από μέσα. Καθόλη τη διάρκεια των προκριματικών στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο Σάντερς κατάφερε να "σύρει" του Δημοκρατικούς και την Κλίντον προς τα Αριστερά, καθώς την ανάγκασε να μιλήσει για ξεχασμένα ανθρώπινα δικαιώματα που σχεδόν ισοπεδώθηκαν από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Βλέποντας τη μεγάλη απήχηση του Σάντερς, ειδικά στην Αμερικανική νεολαία, δεν θα είναι τόσο εύκολο για την Κλίντον να "ξεχάσει" όλη αυτή τη ρητορική και τις υποσχέσεις της σε περίπτωση που γίνει η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ίσως ο Σάντερς θεώρησε ότι μπορεί να εξαργυρώσει την προσπάθειά του αυτή, επιτηρώντας στενά την Κλίντον, αφού δεν μπόρεσε να τη νικήσει στα προκριματικά. Έτσι, θα προσπαθήσει να γίνει ο αυστηρός επιτηρητής της ώστε να είναι εξαιρετικά δύσκολο γι'αυτή να ελιχθεί και να προσηλωθεί στη νεοφιλελεύθερη/νεοσυντηρητική ατζέντα, όπως την προορίζει το Αμερικανικό κατεστημένο. Θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για την Κλίντον, καθώς γνωρίζει πια ότι εκατομμύρια Αμερικανοί που έχουν σιχαθεί το κατεστημένο θα την παρακολουθούν στενά.

Εντωμεταξύ, ο Ντόλαντ Τραμπ θα πρέπει να είναι πολύ χαρούμενος με την όλη κατάσταση, καθώς τώρα θα παίζει μόνος τον ρόλο του αντικαθεστωτικού, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια εφεδρεία του κατεστημένου. Μάλιστα, η ακροδεξιά τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ τελικά αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη γι'αυτό το κατεστημένο. Το τέρας της ακροδεξιάς χρησιμοποιήθηκε εκβιαστικά ώστε να αναγκάσει τις δυνάμεις της Αριστεράς να ευθυγραμμιστούν τελικά με την παγκόσμια νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Έτσι, ο Κόρμπιν, ο Τσίπρας και ο Ιγκλέσιας ευθυγραμμίστηκαν με το κατεστημένο ενάντια στο Brexit, ενώ ο Σάντερς ευθυγραμμίστηκε με το κατεστημένο, δηλώνοντας τελικά την υποστήριξή του στην Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο, αυτό που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί οι ηγέτες της νέας Αριστεράς, είναι ότι το παγκόσμιο νεοφιλελεύθερο τέρας δεν μπορεί να νικηθεί από μέσα. Όποιος επιχειρήσει να κάνει κάτι τέτοιο αφομοιώνεται σταδιακά από το πανίσχυρό του δίκτυο. Άλλωστε, το είδαμε αυτό ήδη στην Ελλάδα. Μετά την παράδοση Τσίπρα στη Ευρωπαϊκή Χρηματοπιστωτική Δικτατορία, ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε χάνοντας τα πιο ριζοσπαστικά του στοιχεία, όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί από τους γραφειοφασίστες. Ο Ιγκλέσιας στην Ισπανία δεν κατάφερε να ενισχυθεί παρά τη συμμαχία με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς στις πρόσφατες εκλογές. Ο Κόρμπιν ήδη απειλείται με καθαίρεση από το κόμμα χωρίς ουσιαστικά να έχει δώσει ακόμα καμία μάχη και ο Σάντερς συνθηκολόγησε, χωρίς καν να επιχειρήσει να δημιουργήσει έναν τρίτο, καθαρά αντικαθεστωτικό πόλο, παρά την ώθηση που του έδωσαν εκατομμύρια Αμερικανοί.

Θα πρέπει λοιπόν να αρχίσουν να αναρωτιούνται γιατί δεν μπορούν πλέον να πείσουν και γιατί έχουν παγιδευτεί σε μια λιμνάζουσα κατάσταση όπου το νεοφιλελεύθερο τέρας είναι έτοιμο να τους καταβροχθίσει. Θα πρέπει να ακούσουν τις φωνές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη που λένε ότι 'δεν είναι αυτή η Αριστερά που θέλουμε'. Χρειαζόμαστε μια πλήρως αυτόνομη Αριστερά με τη δική της ατζέντα, έτοιμη να πολεμήσει και τα δύο τέρατα: το τέρας του νεοφιλελεύθερου κατεστημένου και το τέρας της ακροδεξιάς.

Comments

 1. Anonymous21/6/17 05:15

  Στην τρύπα σου συμμορίτη τώρα και παρακολούθα τις ευρύτερες λαικές μάζες να ακολουθούν την αντι-κομμουνιστική Δεξιά εναντίον των δύο τεράτων. Του νεο-φιλελευθερισμού και του Κομμουνισμού. Πάντα έναν Trump θα έχεις πάνω από το κεφάλι σου προδότη εγκληματία συμμορίτη.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ότι να'ναι. Δεν είναι τίποτα, θα σου περάσει. Χρειάζεσαι βοήθεια. Ζήτα την, δεν είναι κακό ...

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

UN says Israel is committing crimes against humanity & 'extermination' in Gaza

Geopolitical Economy Report   The United Nations Human Rights Council published a report that concluded that Israel has committed war crimes and "the crimes against humanity of extermination" in Gaza. Ben Norton analyzes the statements by UN legal experts.

Day 1900: Julian Assange still in prison and under slow-motion execution by the Anglo-American imperialist criminals

failed evolution   On 11 April 2019, the Ecuadorian government of traitor Lenin Moreno, invited the Metropolitan Police into the Ecuadorian embassy in London, and they arrested Julian Assange . Since then, Assange is kept in Belmarsh high security prison in London, without actual charges.   The real reason world's number one political prisoner is still kept in this high security prison, is because he exposed horrendous war crimes carried out by the US imperialists and their allies.   The ruthless Western imperialist regime wants to punish the No1 real journalist in the world and make him an example for any Whistleblower or real journalist who will attempt to expose its big crimes in the future.   And the Anglo-American axis has now become officially a fascist coalition , framed by the rest of its Western pets. UK's Home Secretary Priti Patel, one of the most ruthless ever, decided to extradite Julian Assange to US. No surprise of course. The only question we had in mind is

Exposed: How Biden & Ukraine’s Fascists Worked Together to Block Peace with Russia

BreakThrough News   Newly released treaty negotiation documents show that Ukraine and Russia were very close to ending the war—more than two years ago, in April 2022. But U.S. imperialists and NATO have worked with and strengthened the right-wing in Ukraine to achieve their long-term goals in the region, including endless war, no matter how many people die. Brian Becker is joined by Eugene Puryear, co-host of The Freedom Side , to discuss the newly revealed documents showing how the Ukraine war nearly ended two years ago but were sabotaged by the intervention of the White House and the Ukrainian far-right. They discuss how Ukraine’s economy has been totally mortgaged to U.S. and European interests. 

BlackRock & Wall Street banks are profiting from Israel's crimes in Gaza, UN says

Geopolitical Economy Report  Top UN human rights experts called on Western weapons corporations to stop sending arms to Israel, saying they could be complicit in war crimes. Asset managers like BlackRock and Wall Street banks are also profiting. Ben Norton looks at the evidence.

Socialism or Barbarism: What’s at Stake in this Election & Beyond

Double Down News   Roger Waters meets Fiona Lali. Fiona Lali is the independent candidate for Stratford & Bow.   https://www.fionalalircp.com 

Israeli documents show expansive government effort to shape US discourse around Gaza war

As the Gaza war rages, Israeli funds target US college campuses and push to redefine antisemitism in US law   by Lee Fang and Jack Poulson   Part 3 - Substantial Israeli government involvement in American politics   Haaretz and the New York Times recently revealed that Chikli’s ministry had tapped a public relations firm to secretly pressure American lawmakers. The firm used hundreds of fake accounts posting pro-Israel or anti-Muslim content on X (formerly Twitter), Facebook and Instagram. (The diaspora affairs ministry denied involvement in the campaign, which reportedly provided about $2m to an Israeli firm for the social media posts.) But that effort is only one of many such campaigns coordinated by the ministry, which has received limited news coverage. The ministry of diaspora affairs and its partners compile weekly reports based on tips from pro-Israel US student groups, some of which receive funding from Israeli government sources . For example, Hillel International, a co-foun

A historical turning point has just occurred ... and it is not the Trump assassination attempt

globinfo freexchange   The biggest crime of our century, that is, the genocide of Palestinians by the Zionists has been almost forgotten. And while everyone is distracted by the war in Ukraine and the assassination attempt against Donald Trump, a development of historic proportions took place. The development either escaped from the corporate media radars in the West, or, deliberately ignored.   The integration of Russia's and India's payment systems marks the definite rejection of the Western SWIFT system, dominated by the US dollar, and the complete detachment of BRICS from this system.   As Kitco News reported recently:   The trend of de-dollarization continues to gain traction despite many analysts saying the threat is overblown as India and Russia have announced a new partnership that will see their respective payment systems – India’s RuPay and Russia’s MIR – integrated to allow for seamless cross-border transactions without the need for U.S. dollars.  The partner

Israeli documents show expansive government effort to shape US discourse around Gaza war

As the Gaza war rages, Israeli funds target US college campuses and push to redefine antisemitism in US law   by Lee Fang and Jack Poulson   Part 1 - Redefining antisemitism   Last November, just weeks into the war in Gaza, Amichai Chikli, a brash, 42-year-old Likud minister in the Israeli government, was called into the Knesset, Israel’s parliament, to brief lawmakers on what could be done about rising anti-war protests from young people across the United States, especially at elite universities. “ I’ve said it before, and I’ll say it again now, that I think we should, especially in the United States, be on the offensive,” argued Chikli. Chikli has since led a targeted push to counter critics of Israel. The Guardian has uncovered evidence showing how Israel has relaunched a controversial entity as part of a broader public relations campaign to target US college campuses and redefine antisemitism in US law. Seconds after a smoke alarm subsided during the hearing, Chikli assured the l

Συνασπισμός προοδευτικών δυνάμεων με ηγέτη τον Γιάνη Βαρουφάκη

... για να γλιτώσει η χώρα μια και καλή από τη Μητσοτακική λαίλαπα   failed evolution   Η διάσπαση του κεντροαριστερού χώρου καλά κρατεί, όπως ακριβώς ήθελε η ντόπια ολιγαρχία.   Ο στόχος όμως της στρατηγικής ήττας ΣΥΡΙΖΑ και η επαναφορά ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέτυχε και πάλι.  Απέτυχε και η απομάκρυνση Μητσοτάκη από την ηγεσία της ΝΔ και ύστερα από αυτό το Βατερλό στις ευρωεκλογές, οι ολιγάρχες θα πρέπει να είναι στα κάγκελα και να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οπότε χρειάζονται νέα εναλλακτική. Επιχειρήθηκε άλλο σχέδιο, την τελευταία στιγμή και στο πόδι, με βάση το οποίο οι αποστάτες της ΝΕΑΡ θα πήγαιναν στο ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε το ΠΑΣΟΚ με τις έδρες τους, να έκλεβε και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απλά, γρήγορα και εύκολα. Το σενάριο διαδόθηκε από καθεστωτικά φερέφωνα που προσπάθησαν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα. Φαίνεται ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, κάηκε γρήγορα. Επιχειρείται τώρα νέο σχέδιο με σύνθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ε

De-dollarization is growing: Even the US Federal Reserve (reluctantly) admits it

Geopolitical Economy Report Countries around the world are seeking alternatives to the US dollar. IMF economists say de-dollarization is "broad-based". The Federal Reserve reluctantly admits that it is happening. Ben Norton analyzes the latest research.